Primarii nu vor mai avea dreptul de a acorda venitul minim garantat, de la 1 ianuarie 2011 această sarcină revenind angajaţilor Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii Sociale.

Guvernul a aprobat proiectul de lege de modificare a vechii legislaţii astfel încât plata ajutorului social privind venitul minim garantat să nu mai fie acordat de primării, ci de ANPS, a spus ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

« Venitul minim garantat va fi acordat numai pe baza unei anchete sociale care va avea în vedere un doar veniturile, ci şi activele personale ale beneficiarilor. Primarii nu vor mai avea dreptul să aprobe anchetele, şi mai ales plăţile », a arătat Şeitan.

El a precizat că legea stabileşte obligaţia efectuării orelor de lucru în folosul comunităţii, nu doar pe raza localităţii de domiciliu, ci şi în alte zone din judeţ.

« În urma controalelor efectuate până acum, în cazul a jumătate dintre beneficiarii venitului minim garantat s-a constat că un sfert dintre aceştia primeau fără drept ajutor social. Dacă acest procent se menţine până la finalul analizei, vom face o economie de 200 milioane lei, din totalul de 740 milioane lei cât este fondul alocat acestui ajutor în 2010 », a spus Şeitan.

El a mai arătat că pentru 2011 se estimează o alocare bugetară de 629 milioane lei, cu 15% mai mică decât anul acesta, pentru 290.000 de beneficiari.
« Legea intră în vigoare la 1 ianuarie 2011, dar respectarea acestei date depinde şi de momentul în care legea va trece de Parlament », a precizat ministrul Muncii.