Aceasta nu este cauzată de o ciupercă, dar poate fi un excelent teren de reproducere pentru spori și conidii. Infecția se răspândește până când roșia devine zbârcită și lipsită de viață. Deși putregaiul de la capătul florii nu se răspândește de la roșie la roșie, acesta poate să apară din senin, fiind pus pe seama factorilor de mediu și a lipsei nutrienților corespunzători, scrie Housedigest.

În prima fază,  pe roșii încep să apară pete de culoare verde închis

”Putregaiul de la capătul florii” una dintre cele mai critice  probleme când creștem roșii, deoarece joacă un rol substanțial în structura celulară a roșiei. Când roșiile nu au acces la suficient calciu, celulele devin tot mai slăbite și nu își pot menține forma. Asta va face ca țesuturile să se descompună, începând din partea de jos. În prima fază,  pe roșii încep să apară pete de culoare verde închis, mai aproape de tulpină. Sunt mici ca dimensiune, iar o examinare superficială va face ca petele să nu fie detectate prea ușor. Apoi, acele pete devin gri sau maroniii. Putregaiul roșiilor în cea de a doua etapă este foarte agresiv și nicio metodă de tratament nu va salva complet recolta.

Principalii vinovați: udare inconsecventă și solul dezechilibrat

Primul vinovat, și posibil cel mai evident, este udarea inconsecventă. Acest lucru face ca nivelul de umiditate al solului să fluctueze, ducând la o reducere a conținutului de calciu. Fluctuațiile extreme de temperatură și umiditate joacă, de asemenea, un rol semnificativ, deoarece perturbă grav capacitatea plantei de a absorbi calciul și de a-l transporta prin structurile celulare. De vină poate fi și solul dezechilibrat, în special substratul cu un pH ridicat sau cu prea mult azot. Ambele pot afecta negativ capacitatea plantei de tomate de a absorbi calciu și apă, rezultatul fiind o roșie cu fundul putrezit.

Cum poate fi prevenit putregaiul de la capătul florii

Cea mai rapidă și ușoară modalitate de a preveni putregaiul de la capătul florii este să îndepărtați orice roșii care au fost pătate și frunzele afectate. Dacă vreți să compostați, salvați cojile de ou aruncate și adăugați-le în sol. Astfel crește nivelul de calciu, deși poate fi nevoie de câteva luni până când microbii din substrat să descompună complet cojile. Dacă observați că laptele urmează să expire, nu-l aruncați în chiuvetă, folosiți-l la roșii. Teoretic, se spune că un amestec de lapte diluat, aplicat direct pe frunze, ajută la absorbția calciului. Când vine vorba de îngrijirea plantelor de tomate, nu uitați să urmați calea de mijloc. Nu le udați nici prea mult, nici prea puțin, nu uitați să fertilizați atunci când este necesar. Și chiar dacă este o problemă, rețineți că putregaiul de la capătul florii, în general, dispare de la sine.

Asigurați-vă că frunzele sunt uscate înainte de căderea nopții

Verificați-le în fiecare zi și udați-le după cum considerați că e nevoie. Asigurați-vă că frunzele sunt uscate înainte de căderea nopții. Dacă sunt umede, riscă să putrezească și recolta poate fi compromisă.

Plantele pot fi transplantate în poziția finală, într-o seră încălzită, la sfârșitul lunii aprilie sau chiar la începutul lunii mai, în timp ce plantele de exterior trebuie să aștepte până când temperaturile pe timp de noapte depășesc 10 grade Celsius, adică la câteva săptămâni după ultimul îngheț.

Dacă intenționați să creșteți plantele de roșii în aer liber, este important să le întăriți înainte de a le transplanta răsadurile în poziția lor finală.