Dinu Patriciu, fostul patron al grupului petrolier Rompetrol, care deţine şi rafinăria Petromidia, susţine că actualii proprietari ai Rompetrol Rafinare (RRC) nu au de dat statului român niciun ban.

El îşi argumentează această declaraţie prin faptul că statul a încasat anual taxe şi impozite de peste un miliard de dolari de la Petromidia, bani care nu intrau în visteria statului dacă rafinăria era închisă în urmă cu 9-10 ani.

„Petromidia funcţionând a dat în fiecare an statului român taxe şi impozite de peste un miliard de dolari. Rompetrol are de dat statului român 600 de milioane de euro? Nu. Nu are de dat nimic statului român, este o poveste. Sechestrul pus acum pe aceată pretinsă datorie este de fapt o glumă proastă pentru că nu are de fapt nicio bază legală”, a declarat, ieri la Realitatea TV, fostul preşedinte al companiei, Dinu Patriciu.

De altfel, Patriciu a precizat ieri şi pentru EVZ că statul nu are de recuperat niciun ban de la Rompetrol Rafinare, arătând totdată că a fost înşelat în urmă cu şapte ani, atunci când în „cârca companiei au fost puse datorii ale statului către el însuşi”.

Miliardul de dolari plătit din banii contribuabililor

Cea mai mare parte din cei un miliard de dolari „vărsaţi în visteria statului” în fiecare an de către Rompetrol revine consumatorului. Asta pentru că la fiecare litru de benzină sau motorină cumpărat de un român, aproape jumătate din preţ reprezintă accize şi TVA. Adică, banii vor ajunge în visteria statului, dar nu din „portofelul” grupului Rompetrol ci din cel al cumpărătorului de combustibil.

Cealaltă parte plătită în fiecare an statului român de către Rompetrol este formată din taxele şi impozitele aferente angajaţilor şi dobânzile la datoria de 571 milioane de euro, conform OUG 118/2003, prin care compania a primit facilitatea de a plăti această datorie până la 30 septembrie 2010. Sau de a nu achita suma şi să convertească obligaţiunile în acţiuni pe care să le emită statului român, ceea ce face ca rafinăria să ajungă înapoi la stat.

Dar oficialii KazMunaiGaz (KMG), actualii proprietari ai grupului Rompetrol, au profitat de neclarităţile din legislaţie şi în luna august 2010 au achitat mai puţin de 10% din datoria integrală, aşa încât să-şi menţină pachetul majoritar în cazul în care obligaţiunile vor fi convertite în acţiuni.

DETALII:
Citeşte mai multe pe evz.ro