Numerosi oameni de afaceri sunt dispusi sa dea fotoliul de manager pe cel de parlamentar. Schimbarea clasei politice si, implicit, a directiei in care merge România este principala lor motivatie.

 

Gheorghe Netoiu, fostul actionar de la Dinamo, Maria Grapini, care detine grupul de firme Pasmatex, Sorin Minea, presedintele Angst, sau Ioan Neculaie, proprietarul uzinei Roman Brasov, sunt doar cativa dintre oamenii de afaceri care s-au inscris in cursa pentru Parlamentul Romaniei.

 

Am ales, la intamplare, cate un businessman care reprezinta principalele formatiuni politice rivale. Acestia ne-au spus ce anume i-a atras in cursa electorala si pe mainile cui isi vor lasa afacerile, daca vor ajunge in Parlament.

 

Silviu Prigoana candideaza pentru Camera Deputatilor in Colegiul 15 Bucuresti, pe listele PD-L. Contracandidatii sai sunt: Mihaela Muraru Mandrea (PSD+PC) si Gabriel Pierino Ionescu (PNL).

 

 

Silviu Prigoana are o avere estimata la 150 de milioane de euro, din diverse afaceri: mass-media, imobiliare, electronice si protectia mediului.

 

Acesta spune ca a renuntat la mai toate afacerile sale, inainte sa se hotarasca sa intre in politica. Acum sustine ca negociaza vanzarea  ultimelor doua companii pe care le mai are in portofoliu. Daca nu le vinde pana intra in Parlament – pentru ca este convins de reusita – le va dona copiilor. Cu toate ca este extrem de optimist, Silviu Prigoana se teme de cumpararea voturilor si de eventualele nereguli din sectiile  de votare. “Nu e important cine voteaza, e important cine numara voturile”, l-a parafrazat Prigoana pe Stalin.

 

De ce s-a inscris in cursa pentru Parlament? “Daca cetatenii vor sa voteze oameni care sa le schimbe destinul si viata, s-a rezolvat! Ma duc in Parlament sa schimb legile, care sunt strambe. Eu vreau sa injumatatesc numarul parlamentarilor, sa-i dau afara din Casa Poporului, sa desfiintez o suta de agentii guvernamentale care inseamna un milliard cheltuiala pe an”, a declarat, pentru Capital.ro, Silviu Prigoana.

 

Omul de afaceri Robert Negoita candideaza pentru Camera, din partea PSD+PC, in Colegiul 1, Teleorman. Adversarii sai sunt: Mihai Gabriel Stefan (PNL) si  Claudiu Daniel Cracea (PD-L).

 

Impreuna cu fratele sau, Robert Negoita conduce afaceri de 390-420 milioane de euro, potrivit Top 300 Capital. Cei doi detin cel mai mare hotel din Europa, Rin Grand Hotel Otopeni, hotelurile Confort Otopeni, Confort Traian, parcul de distractii Water Park şi ansamblurile rezidentiale Confort City, Confort Residence si Confort Park. Odata cu lansarea ziarului Ring, fratii Negoita si-au propus sa investeasca si in mass-media.

 

Daca va obtine mandatul de parlamentar, Negoita va renunta complet la tot ceea ce inseamna afaceri. “Nu a fost o decizie foarte usoara. Dar am incredere deplina in fratele meu si nu imi fac probleme pentru ca stiu pe mainile cui las afacerile. Ceea ce ma ingrijoreaza este cum va fi gestionata Romania in perioada de criza si ma voi implica activ din acest punct de vedere”, a declarat Robert Negoita pentru Capital.ro.

 

Businessmanul spune ca a intrat in politica, nemultumit de ceea ce se intampla si pentru ca vrea sa schimbe ceva. “Dar ca sa schimbam ceva, trebuie sa avem alternativa. Si sunt de parare ca tot mai multi tineri ar trebui sa opteze pentru politica. Mai ales, oameni de succes in anumite domenii socio- profesionale. Ca politician, faci politica, evident. Dar vor fi momente cand va trebui sa faci administratie, sa alcatuiesti strategii si atunci ai nevoie de experienta profesionala. Pentru ca, altfel, risti sa iei decizii rupte de realitate”, a adaugat Negoita.

 

Florin Calinescu este candidatul PNL-ului pentru Senat in colegiul 4, Arges.  Acesta se va duela cu Mircea Cinteza (PD-L) si Octavian Stireanu (PSD+PC).

 

Calinescu este cunoscut, mai degraba, ca om de teatru si televiziune decat ca om de afaceri. Este directorul Teatrului Mic, a jucat in numeroase filme si a fost realizatorul mai multor emisiuni radio si TV. 

 

Totusi, prin Calinescu Florin Media Company Impex SRL, acesta detine actiuni la firma Pro Optica, un mare jucator pe piata romaneasca a dispozitivelor optice.

 

Omul de televiziune a intrat in afaceri si pe piata vinului, prin achizitionarea a 51% din actiunile firmei Fulmed din Medias. Cu toate acestea, Calinescu sustine ca afacerile sale vor fi afectate doar de economia de piata, nu si de eventualul mandat, pentru ca “ eu sunt investitor, nu manager. Nu conduc direct decat Teatrul Mic”.

 

“Doar prin arta si mass-media nu pot influenta lucrurile. Am intrat in politica pentru ca sunt independent financiar si profesional si pentru ca uninominalul poate sa insemne ceva. Inteleg foarte bine economia de piata si in ce directie ar trebui sa mearga aceasta tara si, in prezent, dau de lucru la 500 de oameni, fara familiile lor”, a declarat pentru Capital.ro Florin Calinescu.