Unele specii de ardei au mai mult o valoare decorativă, altele sunt ideale pentru sosuri și adesea pot fi cultivate în ghiveci, în casă. După cum scrie Lifehacker, ardeii sunt fragezi și au nevoie de multă căldură și soare, așa că este indicat să fie cultivați într-o seră.

Ardeii conțin licopen

Există varietăți de ardei dulce, cu fructe de diverse forme, mărimi și culori, de la ardeiul gras până la ardeii ascuțiți lungi, mari sau mici, în nuanțe de roșu aprins, verde, portocaliu, galben și violet. Fructele lungi și ascuțite sunt în general mai dulci și au o coajă mai subțire. Ardeii combat bolile de inimă și contribuie la scăderea colesterolului. Toți ardeii, și cei dulci, și cei iuți, sunt legume care licopen, un carotenoid despre care se știe că scade riscul apariției cancerului de prostată și al cancerul de col uterin sau al afecțiunilor pancreasului. Cei care consumă zilnic ardei gras au un risc cu 50% mai redus de a face cataractă.

Aceștia sunt ardeii mai puțini cunoscuți, pe care ar fi bine să îi cultivați, dacă nu vreți să-i cumpărați din piață sau din magazine.

Ardei pepperoncini

Este un ardei iute foare mic, despre care se spune că e mult mai iute decât ardeiul iute obișnuit. Ardeii diferă, ca iuțime, în funcție de soi, de sol și de factori precum îngrășămantul si fertilizantul. Dacă îi creșteți din semințe, Golden Greek este soiul ideal de pepperoncini.

Ardei iuți

Ardeii iuți sunt lăsați să se maturizeze până la roșu, apoi culeși și deshidratați. Ardeii deshidratați sunt apoi transformați în boia. Trecerea prin acest proces, fie prin cumpărarea de starturi, fie prin creșterea din semințe, este uluitoare.

Ardei Pimento

Ardeiul iute Pimento este unul de talie medie care aparține categoriei dulce și este excelent pentru adăugarea în diverse preparate, atât pentru aromatizare, cât și pentru decor. Ardeii Pimento sunt ușor de cultivat și, în general, nu necesită multă îngrijire. Plantele ar trebui să fie de obicei plantate primăvara și cultivate într-un loc cald și însorit. Cultivați ardei Pimento, care sunt mai cărnoși, apoi murați-i sau faceți din ei brânză Pimento.

Ardei Gochujang

Dacă urmați tendințele de pe internet, atunci va trebui să creșteți acești ardei coreeni iuți care stau la baza celebrei paste Gouchujang care înseamnă și usturoi, sos de soia și miso. În grădină, aceste plante prolifice produc numeroși ardei lungi. Gochujang, care a fost creat prin combinarea culturii crizantemelor, este iubit ca o bază esențială de gătit pentru diverse feluri de mâncare.

Ardeiul Habanero

Este un soi excelent destinat cultivării în recipient, sub acoperire și în teren deschis. Planta mică, măsurând aproximativ 80 cm, este foarte decorativă datorită fructelor sale galbene ca lămâia. Ardeii Habanero au o formă conică, o suprafață ușor ondulată și o coajă foarte strălucitoare, frumos colorată. Soiul propus poate fi cultivat ca plantă ornamentală pe terasă, balcon sau în grădină.