Aceste discuţii coordonate aveau un impact pozitiv asupra marilor burse europen, bursa din Paris înregistrând o creştere cu 2,4%, cea din Frankfurt – cu 1,8%, iar cea din Londra – cu 1,4%.
‘Există o opinie tot mai mult împărtăşită că avem nevoie de o abordare concentrată, coordonată în Europa, în timp ce multe dintre elemente sunt implementate în statele membre’, a declarat, marţi, pentru Financial Times, comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, potrivit Agerpres.

‘Există un simţ al urgenţei în rândul miniştrilor (n.r – de finanţe) şi trebuie să mergem înainte’, a adăugat el. ‘Poziţiile capitale ale băncilor europene trebuie întărite pentru a oferi marje de siguranţă suplimentare şi pentru a diminua astfel incertitudinea’, a mai afirmat Rehn.
Dexia, victima incertitudinilor

Această incertitudine a fost evidentă marţi, când pieţele au cunoscut un val de vânzări pe fond de panică determinat de impasul privind datoria Greciei şi problemele băncii Dexia. Investitorii au renunţat la acţiunile Dexia în momentul în care au apărut informaţii privind divizarea sa.

Divizarea Dexia a depăşit marţi seară o primă etapă după anunţul creării unei ‘bănci de rebuturi’ destinată preluării activelor toxice ale grupului franco-belgian în ideea de a permite celorlalte activităţi să supravieţuiască.

Dexia, instituţie care în timpul crizei financiare din 2008 a primit un pachet de sprijin de şase miliarde de euro din partea guvernelor francez şi belgian, a început să fie supusă la presiuni pe piaţă din cauza expunerii sale pe Grecia. Expunerea Dexia pe obligaţiunile guvernamentale greceşti este de 3,4 miliarde de euro, însă expunerea sa totală pe Grecia, inclusiv pe creditorii din sectorul privat, este de 4,8 miliarde de euro.

Acord pentru recapitalizarea băncilor

Bruxellesul este în favoarea recapitalizării băncilor europene pentru a le consolida împotriva expunerii la datorii.

Această abordare nu a fost însă atât de populară în toate capitalele europene. Parisul consideră că semnalele de alarmă venite de la Executivul Uniunii Europene nu fac decât să contribuie la amplificarea turbulenţelor. Este însă clar că problemele Greciei împing sectorul bancar spre o nouă criză, în contextul în care preţul acţiunilor băncilor sunt în scădere din vară, notează EUbusiness.

Sectorul bancar s-a aflat în centrul turbulenţelor de pe pieţe şi al crizei datoriilor din zona euro.

Numeroşi oficiali din lumea economică, inclusiv şefa FMI Christine Lagarde, au făcut deja apel la o recapitalizare a unor bănci europene.

Miniştrii europeni de finanţe s-au întâlnit Luxemburg luni şi marţi în încercarea de a găsi o soluţie pentru Grecia, care se confruntă cu riscul falimentului în ciuda împrumuturilor de la UE şi FMI. Oficialii UE au cerut Greciei mai multe sacrificii şi au atenţionat băncile că ar putea fi nevoite să-şi asume mai multe pierderi ca parte a încercării de rezolvare a crizei datoriilor.

Franţa şi Belgia au fost nevoite să intervină marţi pentru a garanta finanţarea băncii transfrontaliere Dexia după ce acţiunile sale s-au prăbuşit spectaculos înaintea confirmării că se va diviza.