care s-au intalnit saptamana trecuta la Cannes la congresul de telefonie mobila 3GSM, un fel de Mecca a celei mai importante industrii rezultate din noua tehnologie. Luna trecuta s-a anuntat ca 3G sau telefonia care iti permite sa-ti vezi partenerul de conversatie pe terminalul mobil sau sa transmiti fotografii pe alt telefon mobil este disponibila in Europa. In ultimii patru ani, marii operatori de telefonie mobila s-au intalnit la Cannes doar de dragul de a fi prezenti pe celebra promenada franceza. De fiecare data se vorbea doar de posibilitatea ca telefonia mobila de ultima generatie (3G sau UMTS) sa devina realitate incepand cu anul urmator. Au existat insa doua cauze care au amanat o perioada buna trecerea la 3G. Mai intai, operatorii de telefonie mobila au anuntat ca au mari probleme dupa ce a trebuit sa plateasca zeci de miliarde de euro pe licente UMTS. Lupta pentru aceste licente a golit conturile operatorilor de telefonie, fapt care a facut aproape imposibila investitia in dezvoltarea noilor tehnologii.Reprezentantii operatorilor au explicat apoi ca lipsa unor terminale compatibile de calitate ar putea descuraja si indeparta clientii.
Orange lanseaza UMTS in Franta si Marea Britanie
Nici unul dintre producatorii importanti de terminale mobile nu a fost capabil sa scoata pe piata un produs a carui baterie sa asigure transmisii prelungite audio si video. Conglomeratul Hutchison Whampoa din Hong Kong a fost primul operator care a lansat servicii de telefonie mobila in standard 3G in Marea Britanie si Italia, in martie 2003, dar datorita terminalelor mobile utilizate nu a inregistrat succesul scontat.Recesiunea din ultimii trei ani s-ar putea sfarsi in 2004, an in care se pregatesc mai multe lansari de 3G. Un miliard de clienti folosesc acum serviciile companiilor de telefonie mobila, iar serviciile de date incep sa castige tot mai mult teren. Anul trecut, de exemplu, SMS si MMS (multi-media messaging) au contribuit cu circa 20 de procente la cifra globala de afaceri a operatorilor de telefonie mobila. Orange este cel mai important operator de telefonie mobila care a anuntat la Cannes ca licenta pentru 3G este operationala si a intrat in ultima faza de teste in Franta si Marea Britanie.Orange a anuntat ca lansarea comerciala si vanzarea de telefoane compatibile 3G vor avea loc abia in a doua jumatate a anului. Noul sistem de telefonie mobila permite utilizatorilor sa participe la videoconferinte, faciliteaza expedierea de mesaje e-mail si fisiere atasate si transferul de imagini, asigurand o viteza de comunicare mult mai mare decat celelalte sisteme folosite pana acum.Reteaua 3G operata de Orange acopera in prezent orase precum Londra, Manchester, Edinburgh, Cannes, Toulouse si Lille. „Anuntul privind lansarea serviciilor 3G in cursul acestui an subliniaza inca o data importanta pe care o acorda grupul France Telecom serviciilor care permit transferul rapid de date, atat pe tehnologia mobila, cat si pe cea fixa”, a declarat Thierry Breton, directorul executiv al companiei. Proiectul Orange este derulat in colaborare cu producatorii de echipamente de telecomunicatii Alcatel (Franta), Nokia (Finlanda) si Nortel (Canada).Ziaristii prezenti la conferinta de presa de la Cannes au fost martorii unor prezentari in direct a unei transmisii videotelefonice intre Cannes si Toulouse. Cu exceptia unei mici intarzieri a imaginii, dar nu si vocii, transmisia a decurs ok. Richard Brennan, vicepresedinte executiv branduri globale, inclusive, Romania, spune ca deocamdata piata romaneasca de telefonie mobila este axata pe servicii de voce (convorbiri tefonice), dar ritmul cresterilor anuale ale transmisiilor de date este extrem de alert, existand posibilitatea ca in urmatorii trei ani sa vedem 3G si la Bucuresti. „Deocamdata ne pregatim sa aducem Orange EDGE la Bucuresti”, spune Brennan. Edge este un fel de cale de mijloc intre GSm si UMTS si permite transmisii rapide de date, de circa 384 Kb/pe secunda.

Terminale 3G lansate la Cannes
· Motorola a lansat doua aparate pentru telefonia mobila de ultima generatie (3G), unul realizat chiar pe sistemul de operare al Nokia (Symbian), iar celalalt realizat pe platforma dezvoltata de Motorola (Synergy). @ Motorola MPx este un telefon cu clapa, al carui capac se deschide diferit in functie de nevoile utilizatorului.
· Nokia a prezentat noua sa linie de telefoane mobile pentru oamenii de afaceri, realizata in parteneriat cu rivalul Microsoft, IBM. Celebrul Nokia Communicator este complet schimbat la zece ani de la lansare si pregatit sa faca fata competitiei.
· Producatorul coreean Samsung a prezentat la Cannes doua noi telefoane mobile multimedia, unul pentru GSM, iar celalalt capabil sa acceseze si retele GSM, si cele de ultima generatie 3G. Telefoanele au camera digitala incorporata, care se roteste la 180 de grade, iar cel 3G are si o camera video capabila sa inregistreze imagini sau sa fie utilizata pentru videoconferinte.

Orange mizeaza pe SPV
SPV inseamna Sounds, Pictures, Video, adica sunet, imagine si video. Dupa cum o sugereaza si denumirea, SPV este un telefon special creat pentru aplicatii multimedia si pentru transferul de date. Telefonul este un proiect comun a trei mari nume: Motorola (a creat hard-ware-ul), Microsoft (sistemul de operare) si Orange (tehnologia de retea). Punctele tari ale telefonului sunt ecranul generos ca dimensiuni si rezolutie si accesoriile: tastatura pliabila, camera foto, casti si cablu de conectare la PC. Minusurile sunt legate de lentoarea cu care se ruleaza aplicatiile si lipsa posibilitatii de conectare prin Bluetooth.