Președintele Forumului, Klaus Schwab, a declarat că de 46 de ani de când există WEF nu s-au mai întâlnit atâtea probleme în același timp, enumerând încetinirea creșterii economice din China, prăbușirea prețurilor la petrol, turbulențele de pe piețele financiare, criza imigranților și războaiele, tensiunile diplomatice dintre multe state. E greu de crezut că toate aceste discuții se vor transforma în proiecte de urmărit pentru liderii lumii și vor găsi soluții, însă reprezintă un indicator bun pentru problemele cu care se confruntă populația de pe întreaga planetă și care ar trebui rezolvate cât mai rapid.

Declarațiile și concluziile au indicat o opinie generală: Nu ne așteaptă o decadă de stagnare economică sau creștere minimă, optimismul fiind bazat pe datele economice bune din SUA și pe acordul guvernelor din zona euro de a lua măsuri pentru refacerea echilibrelor macro. Per total însă, temerile legate de evoluția economiei nu au dispărut, dar se crede în controlarea crizei din zona euro astfel încât aceasta să se încheie fără efecte negative suplimentare.
Directorul FMI, Christine Lagarde, a arătat că zona Euro va exporta criza la nivel global în cazul în care nu este pusă sub control, criză care ar afecta și piețele emergente, unde creșterea economică este prognozată să scoată milioane de oameni din sărăcie.

China, o îngrijorare în sine

China a făcut subiect separat pe agenda discuțiilor și chiar dacă s-a acceptat prin consens că problemele chinezilor nu vor antrena o catastrofă internațională, s-a ajuns la concluzia că piața este saturată în acest moment în ceea ce privește materiile prime. Cu alte cuvinte, se preconizează că prețurile materiilor prime, inclusiv cel al petrolului, vor rămâne la nivelul actual pentru mai mult timp. De altfel, în lumina ultimelor informații referitoare la producția de petrol, toată lumea a fost de acord că și în 2016 vom avea supra-producție, cu efecte directe asupra statelor dependente de veniturile din țiței, cum sunt cele din Orientul Mijlociu și Rusia.
„Putem totuși spune că actualul nivel al prețurilor (la petrol – n.red.) nu va rămâne pentru totdeauna“, spune Fatih Birol, director executiv al International Energy Agency. Până la revenire a fost indentificat următorul stat „bolnav“ al Europei, respectiv Finlanda. Ministrul de Finanțe finlandez a arătat că „avem de confruntat provocări colosale în întreaga Europă, numărul unu fiind migrația și cererile de azil, numărul doi este euro și economia, iar numărul trei este terorismul și securitatea“. Ministrul finlandez este de părere că soluția pentru aceste probleme este o integrare și mai puternică a statelor europene, nu o destrămare. Dar în condițiile în care spațiul Schengen este deja suspendat în mai multe state este greu de crezut că vom asista prea curând la „mai multă integrare“.

Mai puțini, dar foarte bogați

Pe măsură ce globalizarea se extinde, problema cea mai arzândă este inegalitatea economică. „În prezent, 62 de persoane au o avere egală cu cea a 3,5 miliarde de persoane, adică jumătate din populația lumii. În 2010 numărul celor mai bogați oameni era de 288, iar anul trecut era 80“, spune Winnie Byanyima, director executiv al Oxfam International. „În câțiva ani vor fi zece persoane cu o avere egală cu jumătate din populația lumii, iar acest lucru este foarte periculos deoarece încetinește creșterea economică, menține oamenii în sărăcie și provoacă neliniști sociale“, adaugă Byanyima. Din păcate, inegalitatea socială este imposibil de rezolvat pe termen scurt sau mediu, iar proiectele pe termen lung iau în calcul doar creșterea economică drept soluție pentru scoaterea din sărăcie a celor năpăstuiți.

Totuși, „nu suntem prizonierii unui viitor predeterminat“, a declarat John Kerry, Secretarul de stat al SUA. Secretul unui viiitor mai bun la nivel global stă în capacitatea de a utiliza „revoluția digitală“ sau „a patra revoluție industrială“ în creșterea nivelului de trai prin acces la educație și informație. Robotizarea va duce la pierderea a cinci milioane de locuri de muncă în următorii cinci ani, însă va crea două milioane de locuri de muncă în industria IT&C, slujbe calificate și mai bine plătite decât cele eliminate de robotizare.