'Acest raport confirmă ceea ce noi am crezut dintotdeauna şi ceea ce ultimul guvern laburist credea pe vremea acelui asasinat îngrozitor, adică faptul că el a fost comandat de un stat', a declarat David Cameron din Elveţia pentru posturile de televiziune britanice. 

'De aceea, precedentul guvern a decis să-i expulzeze pe diplomaţii ruşi, să emită mandate de arestare şi să refuze să coopereze cu agenţiile de securitate ruse, măsuri care persistă', a mai spus premierul britanic. 

'Astăzi, am adăugat (la aceste măsuri) o îngheţare de bunuri şi am solicitat din nou autorităţile judiciare, pentru a vedea ce mai poate fi făcut', a explicat Cameron. 

Ministrul de interne al Marii Britanii, Theresa May, a anunţat anterior îngheţarea de bunuri a doi presupuşi executanţi ai asasinatului, Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun. 

'Am reacţionat la acest eveniment şocant în urmă cu ani de zile şi astăzi ne întărim acţiunea', a conchis premierul britanic. 

Potrivit concluziilor enunţate joi de magistratul britanic Robert Owen, preşedintele rus Vladimir Putin a 'aprobat probabil' uciderea opozantului rus Aleksandr Litvinenko la Londra, în 2006, de către doi agenţi ruşi. 

Diplomaţia rusă şi Kremlinul au denunţat joi această anchetă, considerând-o 'motivată politic' şi lipsită de 'transparenţă'. 

Acest verdict riscă să reaprindă tensiunile cu Kremlinul, care a negat constant orice implicare în moartea opozantului rus, otrăvit cu poloniu-210, o substanţă radioactivă extrem de toxică şi aproape imposibil de detectat.

AGERPRES