Directorul FMI a adăugat că povara datoriilor lasă guvernele la mila pieţelor financiare şi trebuie să fie redusă.

"Cel mai mare obstacol la adresa creşterii va fi fără îndoială imensa moştenire creată de datoria publică care a atins, în medie, 110% din Produsul Intern Brut în ţările dezvoltate, un nivel similar cu cel din perioadele de război", a declarat Christine Lagarde la reuniunea anuală a Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale. "Acest lucru lasă guvernele expuse la modificările bruşte de încredere… aşa cum vedem să se întâmplă în zona euro. În plus, limitează acţiunile guvernelor, în special atunci când este vorba de construirea infrastructurii pentru secolul 21 în timp ce menţin politicile sociale ale secolului 20", a adăugat Lagarde.

Potrivit estimărilor publicate săptămâna aceasta de FMI, datoria publică a ţărilor dezvoltate ar urma să treacă de 110% din PIB în acest an pentru a ajunge la 113% în 2013. În cazul Japoniei, datoria publică a ajuns ls 236,6% din PIB în 2011.

Directorul FMI a apreciat că reducerea datoriei publice este vitală, adăugând însă că acest lucru va fi incredibil de dificil fără creştere economică. În acest sens, Christine Lagarde a subliniat că trebuie găsit ritmul adecvat de reducere a deficitelor.

Anterior, Lagarde a declarat că este necesar să se acorde "puţin mai mult timp" unor ţări, cum ar fi Grecia, Spania şi Portugalia, care pun în aplicare programe pentru reducerea deficitului bugetar, pentru Grecia insistând că ar mai trebui să i se ofere încă doi ani pentru realizarea consolidării fiscale.

FMI a revizuit în scădere previziunile privind creşterea economiei mondiale în acest an, la 3,3% de la 3,5%.
Sursa: Agerpres