Datoria publică a României a scăzut în iunie faţă de mai cu 1,45 miliarde de lei şi a coborât la 34,66% din PIB, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat de la bănci mai puţini bani prin emisiuni interne de titluri de stat.

În termeni nominali, datoria a scăzut la 176,9 miliarde de lei, fiind formată în proporţie de 93,8% din datoria publică guvernamentală.

Ministerul Finanţelor a împrumutat în iunie doar 957 milioane de lei prim emisiuni de obligaţiuni de stat şi certificate de trezorerie, cu circa 1,5 miliarde de lei mai puţin decât în luna anterioară, când valoarea împrumuturilor s-a ridicat la 2,53 miliarde de lei.

Începând cu luna mai a acestui an, Ministerul Finanţelor a vândut în cele mai multe cazuri titluri de stat sub valoarea indicativă, refuzând ofertele care au trecut de randament mai mare de 7% pe an.

În structură, datoria la finele lunii iunie era formată în proporţie de 41,7% din împrumuturi de stat, în timp ce din emisiunile de obligaţiuni şi certificate aveau o pondere de 33,15%, iar eurobondurile de 8,26% din total.

Pe tipuri de valute, cea mai mare parte a datoriei publice, respectiv 43,44%, era în lei, iar 42,16% în euro. Împrumuturile în alte valute reprezantau aproximativ 15% din total.

Pentru următorii trei ani Ministerul Finanţelor are în vedere contractarea unor împrumuturi de pe pieţele externe în cadrul unui program de finanţare pe termen mediu (Medium Term Notes) în valoare de 7 miliarde de euro.

La finele săptămânii trecute Finanţele au selectat Erste Bank şi Societe Generale în calitate de aranjori ai emisiunilor din programul de finanţare.

Cel mai recent împrumut de pe pieţele externe a avut loc în luna martie, când România a împrumutat un miliard euro printr-o emisiune de eurobonduri cu scadenţă la 5 ani, la un cupon de 5% şi un randament total de 5,17% pe an.

De pe piaţa internă, Finanţele au împrumutat de la începutul anului 24,3 miliarde de lei prin emsiune de titluri de stat.

SURSA: Mediafax