Indicele măsurat de britanicii de la HSBC pentru achiziţiile în rândul managerilor arată că activitatea din sectorul manufacturier din China s-a diminuat în martie pentru a cincea lună consecutiv, în vreme ce un indice similar pentru zona euro arată o continuare a contracţiei, în frunte cu activitatea fabricilor din Franţa şi Germania.
Ultimele date reduc foarte mult şansele ca zona euro să evite recesiunea, în timp ce încetinirea din China arată că mai e loc de scădere.
Bursele europene au sufereau scăderi pentru a patra sesiune la rând, îndreptându-se către cel mai lung parcurs negativ din ultimele patru luni.
Pieţele de acţiuni din Frankfurt şi din Paris pierdeau 1,8%, în jurul 17:30 (ora României), iar bursa din Londra scădea cu mai mult de 1%.
Pe de altă parte, numărul americanilor care au depus cereri iniţiale pentru ajutoare de şomaj s-a diminuat săptămâna trecută până la 348.000, cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani (martie 2008), a anunţat joi Departamentul Muncii din SUA. Cifrele au fost uşor mai bune decât estimarea medie a economiştilor chestionaţi de Bloomberg (350.000).

Deşi aceste date semnalează o îmbunătăţire continuă, chiar dacă modestă, pe piaţa muncii din SUA, ele nu au putut contracara datele negative din China şi zona euro.
La circa o oră de la deschidere, indicii principali de pe Wall Street înregistrau scăderi relative pronunţate. Astfel, indicele Dow Jones cobora cu 0,7%, Nasdaq compozit pierdea 0,6%, iar S&P 500 cădea cu 0,8%.