Ministrul Educaţiei propune desfiinţarea inspectoratelor şcolare, dar admite că şcolile nu sunt încă pregătite

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a anunţat o intenţie de reformă profundă a sistemului de supraveghere şi coordonare a învăţământului preuniversitar: desfiinţarea Inspectoratelor Şcolare Judeţene şi înlocuirea acestora cu centre regionale în următorii zece ani. Deşi măsura ar marca o schimbare de paradigmă în organizarea sistemului educaţional românesc, ministrul recunoaşte că nu poate fi pusă în aplicare imediat.

Lipsa autonomiei reale a unităţilor de învăţământ

„Unele lucruri sună bine, dar duc spre ipocrizie. Eu vorbesc de depolitizare şi am spus: politica se opreşte la poarta şcolii. Asta înseamnă că directorii să dea concurs şi să fie protejaţi după aceea, că degeaba dau concurs şi după aceea nu-i protejezi şi tot politic îi numeşti. Politicul trebuie controlat drastic odată ce vorbim de şcoală.

În cadrul Inspectoratului sau a structurii, cum o să o numim în viitor, şi acolo am spus că avem nevoie de profesionalizare, concurs pe post la nivelul inspectorilor şi pe management, şi pe discipline, deci nu am vorbit de inspectori în general, care trebuie să fie protejaţi, dar în acelaşi timp am spus că cel care coordonează unitatea respectivă trebuie să fie numit politic”, a declarat Daniel David într-o conferinţă de presă susţinută miercuri.

Daniel David
SURSA FOTO: danieldavid.ro

Un sistem paralizat de ipocrizie

David a criticat deschis actuala practică a numirilor în funcţiile de conducere din inspectorate, pe care le consideră adesea „politice, dar nerecunoscute ca atare”. În opinia sa, această duplicitate între discursul public şi realitatea de facto generează blocaje şi pierderi de eficienţă.

„De ce trebuie să fie numit politic, cum se întâmplă lucrurile? Vine un nou guvern, care are un prorgram de guvernare. Ministrul are nişte obiective. Cine este reprezentantul ministerului în teritoriu? Păi este coordonatorul acelei structuri.

Dacă ăla, de exemplu, are o altă perspectivă sau nu este de acord cu programul de guvernare încep nişte lupte şi politice şi de alt timp încât devenim foarte ipocriţi în momentul respectiv. Ăla care va fi acolo trebuie să ştie că vine şi pleacă cu ministrul. Ceilalţi inspectori rămân pe poziţii şi trebuie apărate poziţiile respective”, a argumentat ministrul.

Politicul trebuie acceptat, dar în mică măsură

În viziunea lui Daniel David, politizarea completă a sistemului educaţional este un risc, însă politicul nu poate fi exclus cu totul din structurile de vârf. Astfel, el propune ca inspectorii de specialitate şi cei de management să fie angajaţi prin concurs şi să aibă stabilitate profesională, în timp ce coordonatorul centrului regional – viitorul echivalent al actualului inspector general – să fie numit politic, dar cu mandat clar legat de durata mandatului ministerial.

„Hai să recunoaştem că e o funcţie politică şi că răspunde politic şi public şi voi (presa – n.r.) puteţi să-l monitorizaţi altfel atunci. Acuma când îi spuneţi că e politic spune că «eu nu sunt politic». Voi ştiţi că este politic, este o ipocrizie de care trebuie să scăpăm”, a subliniat el.

Şcoli slabe, directori temători

Un alt obstacol în calea reformei îl reprezintă, potrivit ministrului, slăbiciunea instituţională a şcolilor. Lipsa de autonomie reală face ca multe unităţi să nu-şi asume decizii cheie, chiar şi atunci când li se oferă ocazia.

„Dar sper ca în zece ani să le putem desfiinţa, să facem, de exemplu, cum se întâmplă în alte ţări în care ai eventual ceva regional sau dacă ai la nivel de judeţ, de teritoriu sunt mai degrabă inspectorii de specialitate şi inspectorii de management, nu ai structura mamut. De ce nu o putem desfiinţa în acest moment, şi vorbim, iarăşi cinstit? Fiindcă sper ca prin măsurile pe care le propun să întăresc, în timp, autonomia şi forţa unităţii şcolare, autonomie şi forţă care nu există în acest moment.

Am văzut această lipsă de autonomie şi de forţă când am vorbit despre planurile-cadru, când directorii veneau să-mi spună: foarte bună idee, am avea mai multă putere dar nu vrem, fiindcă o să ne certăm cu colegii pe disciplinele care sunt la dispoziţia şcolii, o să ne certăm cu părinţii pe disciplinele care trebuie să fie alese de către elevi. Adevărul este că nu avem şcoli autonome şi puternice în acest moment”, a explicat David.

Ministrul şi-a exprimat speranţa că, în decurs de un deceniu, măsurile propuse – inclusiv concursuri reale pentru funcţiile de conducere, consolidarea autonomiei şcolare şi clarificarea rolurilor politice – vor crea terenul necesar pentru o reformă structurală autentică.