„Capitolul pe care îl gestionez în Guvern, Mediul, are foarte multe probleme. O spun încă de la începutul mandatului. N-aș fi crezut că un minister mai mic decât cel al Agriculturii poate să aibă probleme mult mai mari decât sunt în zona respectivă”, a declarat  Daniel Constantin, care a mai precizat că „probleme sunt pe zona de deșeuri, unde avem taxa de depozitare, taxa pe  ambalaje, programul național de gestionare a deșeurilor, unde avem gropi neînchise chiar din anul 2009 și zona de poluare, unde, la fel, sunt câteva probleme uriașe. Toate termenele, din păcate, sunt depășite”.

Sub amenințarea amenzilor

Această situație poate să coste mult România. „Nu mai suntem într-o chestiune de obraz: domnule, am depășit termenul, asta este! Comisia Europeneană ne acționează: suntem în zece proceduri de infringement în momentul de față, intrăm chiar în zona de judecată cu Comisia Europeană pe anumite aspecte, asta înseamnă că vom plăti penalități. Și mai grav este că vor plăti autoritățile publice locale și asta din banii concetățenilor noștri”, a mai spus vicepremierul. Cu toate acestea, lucrurile pot avea o rezolvare, Daniel Constantin susținând că se fac toate eforturile pentru a se evita un asemenea scenariu.

„Vom face tot posibilul să ne aliniem. La Bruxelles m-am văzut cu comisarul pentru schimbări climatice și energie și cu comisarul pentru mediu, acolo fiind cele mai multe probleme. Am vrut de la început să arătăm că suntem angajați în acest proces, că știm de această dată ce avem de făcut, că Ministerul Mediului nu mai este un minister catalogat în trecut de mâna a doua, ci reprezintă o prioritate politică pentru acest Cabinet”, susține Daniel Constantin.