„Domnul preşedinte a promulgat legea bugetului şi acolo sunt bani prevăzuţi pentru salarii şi pensii, deci nu văd de unde această îngrijorare. Dar, mă rog, poate domnul preşedinte o să dea mai multe explicaţii legate de acest lucru. Ceea ce pot să vă spun în calitate de prim-ministru e faptul că sunt bani de salarii şi pensii”, a afirmat Dăncilă. 

„Avem o lege a bugetului care a fost adoptată în Parlament, promulgată de preşedintele României, am prevăzut acolo toate creşterile salariale, deci nu sunt motive de îngrijorare. Chiar aş ruga pe toată lumea să nu mai scoată în spaţiul public asemenea lucruri, pentru că aceste lucruri creează îngrijorare şi nu cred că este cazul ca să îngrijorăm oamenii că nu-şi primesc pensia sau nu-şi primesc salariul. Sunt bani de salarii şi pensii. Domnul preşedinte a promulgat legea bugetului şi acolo sunt bani prevăzuţi pentru salarii şi pensii, deci nu văd de unde această îngrijorare. Dar, mă rog, poate domnul preşedinte o să dea mai multe explicaţii legate de acest lucru. Ceea ce pot să vă spun în calitate de prim-ministru e faptul că sunt bani de salarii şi pensii”, a afirmat Dăncilă, întrebată despre declaraţiile venite dinspre Consiliul Fiscal, potrivit cărora nu sunt bani pentru salarii şi pensii, dar şi despre unele afirmaţii ale şefului statului pe acelaşi subiect. 

Miercuri, premierul Viorica Dăncilă participă la punerea în funcţiune a Staţiei de Pompare şi Repompare 5 Haret (SRP5) din Amenajarea complexă Rugineşti-Pufeşti-Panciu (Vrancea), care va iriga culturile cu apă din canalul Siret-Bărăgan.

Consiliul Fiscal: La bugetul actual, nu avem bani suficienţi pentru salarii şi pensii la finalul anului

În primele patru luni, autorităţile au cheltuit mai mult decât au încasat, ceea ce s-a văzut în deficitul bugetar de 0,65%, comparativ cu un excedent de 0,16% în aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele Ministerului de Finanţe.

Cheltuielile cu salariile au crescut cu peste 20%, pe fondul majorărilor din sectorul bugetar şi au ajuns să reprezinte peste 27% din suma destinată cheltuielilor totale ale statului. În tot acest timp, s-au încasat cu 1,4 miliarde mai puţini bani din impozitele pe profit, salarii şi venit.

 

Soluţia pe care o are la dispoziţie Guvernul este una de sacrificiu, avertizează Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: „Dacă ne referim la anvelopa bugetară aprobată, nu, răspunsul este nu avem bani alocaţi în momentul de faţă, suficienţi pentru a acoperi salariile şi pensiile la finalul anului, dată fiind dinamica pe primele 4 luni faţă de aceleaşi 4 luni (n.r. – de anul trecut), comparată cu ceea ce s-a bugetat pe tot anul. Dacă mergem cu ritmul acesta de creştere a cheltuielilor de asistenţă socială şi salarii, până la finalul anului banii nu ajung. Asta e o primă perspectivă.

Dacă ne referim la a doua perspectivă, care e mai largă, să zicem, răspunsul este întotdeauna vor fi bani de salarii şi pensii, ele sunt cheltuielile obligatorii în buget, ceea ce înseamnă că ele vor fi plătite, şi salariile şi pensiile vor fi plătite, dar se vor lua bani din altă parte, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut. La ambele rectificări bugetare s-au luat bani de la investiţii pentru a se pune la salarii şi pensii.