Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi, în Parlamentul European, după ce Guvernul a fost criticat și chiar amenințat cu măsuri aspre dacă va exista un proiect privind amnistia, că nu există un astfel de document pe masa Executivului şi că acest for vrea doar să protejeze cetăţenii împotriva abuzurilor. „Referitor la amnistie, am spus de nenumărate ori -nu am niciun act normativ pe masa guvernului referitor la acest lucru. Nu cred să apărăm pe nimeni, vrem să protejăm cetăţenii împotriva abuzurilor. Vrem să protejăm drepturile cetăţenilor care au fost afectaţi de decizii ale justiţiei, de protocoale secrete între servicii şi justiţie. Cei care ţipă tare acum, mulţi dintre ei vor să ascundă ce s-a întâmplat de fapt în România şi că au fost parte a acestui sistem care a dus la încălcarea drepturilor omului”, a declarat Viorica Dăncilă, citată de Mediafax.

Replica primului-ministru vine după ce preşedintele grupului ALDE în Parlamentul European, Guy Verhofstadt, a susținut că ALDE nu va merge alături de coaliţie, implicat ALDE România, dacă nu îşi schimbă abordarea pe amnistie. De altfel, mai mulți europarlamentari au catalogat drept de neacceptat un demers cum ar fi ordonanţa privind amnistia.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat la final de an, întrebat de ordonanţa pe amnistie şi graţiere, că nu se poate continua pe nedreptăţi şi că au fost completuri de judecată constituite nelegal, care au dus la abuzuri. Anterior, preşedintele PSD a spus,la CN PSD, că nu ştie când sau cum dar PSD – ALDE are obligaţia să dea un OUG pe amnistie şi graţiere pentru a fi reparate toate nedreptăţile care s-au făcut în Justiţie..