Premierul Viorica Dăncilă a făcut un anunț decisiv la începutul ședinței de Guvern. Ea a spus că Executivul a decis decontarea transportului elevilor, dar și stabilirea unui prag minim pentru burse.

Potrivit premierului, va fi stabilită o limită a burselor sub care să nu poată să scadă, în funcție de autoritățile locale.

„Am decis decontarea navetei elevilor și pentru anii următori. Bugetul este asigurat.”, a anunțat Dăncilă.

Ea a explicat că este nevoie de reconsolidarea statutului social al cadrelor didactice, atât prin alocarea de resurse bugetare, care să le asigure venituri decente, cât şi prin finanţarea proiectelor menite să îmbunătăţească condiţiile în grădiniţe, şcoli, universităţi.

Potrivit primului-ministru, în acest an şcolar, vor fi inaugurate 468 de unităţi de învăţământ construite sau modernizate şi reabilitate din fonduri publice. Lucrările pentru alte 2.800 de grădiniţe, şcoli şi licee sunt în curs de execuţie.

„În total este un efort financiar de peste 5 miliarde de lei din fonduri guvernamentale, dar şi din fonduri europene”, a arătat Dăncilă.

În opinia sa, sistemul de educaţie are însă nevoie de investiţii masive.

„Printr-o hotărâre pe care o vom adopta astăzi stabilim un prag valoric sub care bursele de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care beneficiază elevii din învăţământul preuniversitar să nu poată scădea. Luăm această decizie pentru a reduce diferenţele foarte mari cu privire la cuantumul burselor alocate de către administraţiile publice locale. De asemenea, adoptăm astăzi actele necesare pentru decontarea navetei elevilor şi pentru anii şcolari următori, astfel încât copiii de la sate să fie sprijiniţi să îşi poată continua şcoala. Vreau să fie foarte clar: elevii şi părinţii nu au de ce să îşi facă griji, am prevăzut bani în buget pentru decontarea abonamentelor elevilor”, a spus Dăncilă.