Viorica Dăncilă trege printr-o perioadă extrem de tensionată. Confruntată cu probleme mari după plecarea celor de la ALDE, premierul încearcă acum să vadă care e soluția cea mai confortabilă pentru ca PSD să rămână la putere. În plus, ea are de analizat și situația provocată de susținerea lui Teodor Meleșcanu la șefia PSD. 

Premierul i-a strâns luni, pe liderii PSD în CEx pentru a vedea ce soluții are în continuare. Conform unor surse din PSD, citate de Digi24, premierul ar vrea să forțeze un vot în Parlament propunând restructurarea Guvernului. Opțiunea aceasta nu este, însâ, îmbrățișată de mulțim lider social-democrați, care sunt de părere că nu vor reuși să strângă voturile necesare.

Varianta de a asigura o majoritate a fost dezvăluită încă dinaintea ședintei cu cei de la PSD. Pentru a nu avea, însă emoții, social democrații ar mai avea nevoie de cel puțin 19 voturi pentru a trece Guvernul. Acum, PSD numără 204 parlamentari, iar Viorica Dăncilă a obținut sprijinul unei părți din grupul minorităților, aproximativ 10 parlamentari.

În urma unor negocieri intense cu parlamentarii ALDE dar și cu cei de la PMP, social-democrații ar mai miza pe 5-6 voturi.

Sursele citate au arătat că, chiar dacă e respins la vot, Guvernul nu va fi demis, însă o astfel de mutare îi vulnerabilizează.

Pe de altă parte, liderii PSD ar vrea ca opoziția să vină cu o moțiunea de cenzură, pe principiul că aceasta nu va trece.

Un alt subiect care dă mari bătăi de cap PSD este propunerea lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului. Dorită inițial ca o mutare bombă prin care se dorea scindarea PSD, strategia nu a funcționat.