Condițiile din centrele de plasament din România lasă încă mult de dorit astfel încât guvernul Dăncilă dorește să dezvolte măsurile alternative de protecție a copiilor.

„Aprobăm astăzi noi măsuri pentru a sprijini dezvoltarea serviciilor alternative de protecţie a copiilor aflaţi în grija statului, astfel încât să se poată bucura de o mai bună îngrijire în case de tip familial. Pentru că România şi-a asumat ca până la sfârşitul anului viitor să închidă instituţiile de tip vechi de îngrijire a copiilor, încurajăm plasamentul în familia extinsă sau la rude. Acordăm o indemnizaţie de sprijin de 400 de lei lunar pentru fiecare copil pentru a stimula implicarea celor care doresc să ia îngrijire un copil separat de familie „, a afirmat Dăncilă, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a adăugat că măsurile vizează şi sprijinirea tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie socială.

„În acest sens, reglementăm obligaţia pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului să îi ajute în căutarea unui loc de muncă şi a unui loc de cazare, să ţină legătura cu ei timp de încă doi ani după ce părăsesc sistemul de protecţie socială. De asemenea, stabilim pentru aceşti tineri o indemnizaţie financiară mai mare de la valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară, la valoarea a trei salarii minime brute”, a mai afirmat Dăncilă.