Premierul Viorica Dăncilă a reacționat după ce OUG 7 a aruncat în aer justiția și a provocat reacții dure din partea magistraților. Ea i-a somat pe miniștrii din cabinetul său să se consulte cu cei afectați înainte de a da OUG.

„Așa cum știți, am început săptămâna cu consultări cu asociațiile de magistrați și ministrul Justiției pe OUG 7. Trebuie să se știe că am transmis invitația și DNA și DIICOT pentru că este de datoria primului ministru să discute cu toate părțile implicate. Nu a fost vorba despre o negociere așa cum au încercat unii să speculeze în spațiul public pentru că independența justiției și respectarea legii nu se negociază. Au fost discuții pentru identificarea celor mai bune soluții pentru respectarea drepturilor cetățenilor, a declarat Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern.
OUG  7 a generat proteste fără precedent ale magistraţilor, care susțin că resimt încercarea de control politic în domeniul justiţiei. De altfel, și o parte a clasei politice a explodat vizavi de acest demers iar cetățenii s-au manifestat public de cetăţeni împotriva acțiunii Guvernului. Președintele României, Klaus Iohannis, a condamnat noul atac al coaliției majoritare și al Guvernului la adresa justiției, prin adoptarea OUG nr. 7/2019 fără nicio consultare și faptul că oficialii au ignorat complet partenerii de dialog, profesioniștii din justiție, riscând să îndepărteze România de la respectarea statului de drept.