Dana Patriciu a dat în judecată autoritățile locale din Saint Martin

Potrivit Fanatik, Dana Patriciu a dat în judecată autoritățile locale din Saint Martin, o insulă tropicală din Caraibe, solicitând anularea efectelor legii planului de prevenire a riscurilor naturale (PPRN), în contextul în care, în urmă cu șase ani, vila familiei a fost devastată de uraganul Irma.

Uraganul Irma este cea mai mare furtună formată vreodată în Oceanul Atlantic și a lovit cu putere insulele din Caraibe, înainte să ajungă pe coasta Statelor Unite ale Americii, Saint Martin și Barbuda fiind cele mai afectate zone. În urma nefericitul incident, imobilul deținut de familia Patriciu a fost distrus în proporție de 70%.

Prin această acțiune, Dana Patriciu a încercat să împiedice efectele planului de prevenire a riscurilor naturale, elaborat de autoritățile locale din Saint Martin și de Guvernul Franței (insula fiind administrată atât de Franța, cât și de Olanda), după dezastrele provocate de furtuni și cutremure. Din punctul ei de vedere, noile reglementări îi împiedică pe proprietari să-și reconstruiască vilele, fapt ce afectează turismul și ordinea socială.

Ea a criticat, totodată, faptul că noua lege va permite autorităților locale să interzică lucrările de reconstrucție a imobilelor afectate de dezastre naturale, iar firmele de asigurări pot fi exonerate de plata despăgubirilor. În acest fel, se naște un raport de abuz de putere, care poate duce până la exproprierea celor care dețin case și terenuri în zonele considerate ca fiind de risc.

În plus, digurile instalate după uraganul Irma, situate la 50 de metri în larg, sunt inutile și pot fi depășite cu ușurință de valuri mai înalte de doi metri, a explica femeia.

Acțiunea Danei Patriciu a fost respinsă

Potrivit sursei citate anterior, procesul s-a judecat, pe fond, la Curtea Administrativă din Saint Martin, însă Ministerul Tranziției Ecologice al Franței a depus contestație și a avut câștig de cauză.

În final, acțiunea Danei Patriciu și altor 23 de proprietari din Baie Rouge și Baie aux Prunes a fost respinsă.

Despre averea familiei Patriciu

Vila Patriciu este situată în partea franceză a Saint Martin, într-o zonă selectă, în apropiere plajei Baie Rouge, acolo unde mari vedete dețin proprietăți. Imobilul a fost achiziționat în urmă cu 15 ani și a fost înregistrat pe numele uneia dintre firmele lui Dinu Patriciu, DP Immobilier, care este activă și în ziua de azi.

Dinu Patriciu a fost primul român a cărui avere a depășit trei miliarde de euro, după vânzarea Rompetrol către compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan. După moartea sa, statul român a revendicat o parte din averea afaceristului, în detrimentul moștenitorilor săi.