România are un nou ministru de Finanţe!

Dan Vîlceanu a depus jurămantul în faţa lui Klaus Iohannis

Miercuri, 18 august, liberalul Dan Vîlceanu a depus jurământul de învestire în funcţia de ministru al Finanţelor, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, în cadrul unei scurte ceremonii la Palatul Cotroceni. Şeful statului nu a făcut nicio declaraţie.

La ceremonie au participat preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Anca Dragu şi Ludovic Orban, alături de premierul Florin Cîţu.

Sursă foto: Administraţia Prezidenţială
Sursă foto: Administraţia Prezidenţială

Dan Vîlceanu a fost validat drept propunerea pentru postul de ministru al Finanţelor în ședința Biroului Permanent Naţional al PNL cu 47 de voturi pentru și un singur vot împotrivă, cel al lui Ludovic Orban.

“Aș vrea să îi mulțumesc premierului pentru susținere. Este onorant pentru mine că am primit votul colegilor, este o încredere pentru mine, o încredere pentru care mă simt obligat. Este unul dintre ministerele foarte importante.

Nu am niciun fel de dubiu că voi face echipă bună cu primul ministru. Îmi doresc ca această preluare a ministerului să se întâmple cât mai repede”, a declarat Vîlceanu după şedinţa de la PNL.

Cine este Dan Vîlceanu?

În vârstă de 42 de ani, Dan Vîlceanu este născut la Bumbeşti Jiu, judeţul Gorj.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaţilor, Vîlceanu a absolvit Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu (1997), apoi cursurile Universităţii de Vest Timişoara – FEAA, cu diplomă de economist (2003). În 2005, a absolvit un master cu tema “Management şi Integrare Europeană” la Universitatea de Vest Timişoara – FEAA, iar în 2016 şi-a luat doctoratul la aceeaşi universitate.

Între 2006 şi 2009, Vîlceanu a fost preşedintele Tineretului Social-Democrat din Gorj. A devenit apoi secretar executiv al PDL Gorj (2011-2012), prim-vicepreşedinte PDL Gorj (2012-2013), preşedinte PDL Gorj (2013-2015), copreşedinte/preşedinte PNL Gorj (din 2015). A deţinut, totodată, funcţia de consilier judeţean la Consiliul Judeţean Gorj (2012-2016).

La alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 a fost ales deputat din partea PNL în circumscripţia electorală nr. 20 Gorj. La alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 a fost reales deputat din partea PNL în aceeaşi circumscripţie electorală. În actuala legislatură este membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Letonia, al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Lituania şi al Grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Belgiei.

În urmă cu o lună, Dan Vîlceanu a fost reales în fruntea organizaţiei PNL Gorj, cu 348 de voturi din 350 de voturi exprimate.

Ce avere are noul ministru de Finanţe?

Potrivit declaraţiei sale de avere, a încasat în 2020, 137.000 de lei drept salariu de la Camera Deputaţilor şi alţi 62.315 de lei pentru funcţia de profesor. Noul ministru mai primeşte şi 129.881 de lei din închirierea unei hale din Timișoara.

Dan Vîlceanu deține titluri de stat în valoare de 731.501 de lei, patru terenuri în comuna Runcu, județul Gorj, dar și trei imobile, două în județul Gorj și unul în Timiș.

El are circa 71.000 de lei în două conturi bancare şi conduce un autoturism BMW Seria 5, an de fabricaţie 2011, potrivit declaraţiei sale de avere.