”Aici nu suntem la piaţă şi ca atare nu operăm cu oferte. Nici măcar la mall. Guvernul României prezintă măsurile pe care le poate lua având o susţinere financiară verificată, asigurată, consistentă, relevantă.

Aş putea să fac trimitere şi la alte măsuri, din alte registre de măsuri pe care acest guvern şi le-a asumat în perioade foarte complicate şi care au fost discutate sau interpretate”, a spus acesta.

Dan Cărbunaru nu consideră că Guvernul poate jigni sistemul educațional din România

De asemenea, Dan Cărbunaru a precizat că nu poate crede că Executivul este capabil să jignească sistemul educațional din România.

”Nu aş putea să cred că acest Guvern poate jigni sistemul educaţional din România alocând 8 miliarde de lei în plus, în bugetul sistemului educaţional. N-aş putea să cred şi n-aş putea să spun că Guvernul României jigneşte sistemul educaţional elaborând pentru prima dată pentru învăţământul preuniversitar şi universitar (…)

Nu aş putea să spun că acest guvern care urmează să implementeze, ceea ce de fapt a început, dar mă refer acum strict la partea de educaţie, cheltuirea a 3,6 miliarde de euro până în 2029 pentru dotarea şcolilor, pentru ridicarea din ruine a unor şcoli care acum sunt îngropate în moloz, pentru dotarea de laboratoare (…)

Este adevărat, aşteptările celor care astăzi lucrează în sistemul educaţional şi care şi noi ca cetăţeni avem aşteptări, dar acum mă raportez la ce aşteaptă ei să primească, sunt foarte mari. Iar aceste aşteptări sunt legitime, aşa cum legitime sunt aşteptările tuturor cetăţenilor din această ţară, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat, să trăiască mai bine în această ţară. Şi se fac eforturi în acest sens (…)”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

De ce nu pot fi majorate salariile profesorilor acum

Joi seara, Dan Cărbunaru a explicat care sunt motivele pentru care salariile profesorilor nu pot fi majorate de acum, cu scopul ca examenele finale să poată să fie date.

„Bun, este cunoscut faptul că România, în acest moment și din perspectiva nevoi de a menține angajamentele privind țintele de deficit, dar și din perspectiva apropiatei legi a salarizării, ca în 15 iulie, practic, peste o lună și jumătate o să avem deja în prima formă și va fi discutată inclusiv sau dacă vreți, cu prioritate, cu sindicatele din educație, fiind vorba de o lună și jumătate, toate aceste măsuri pe care Guvernul le-a pregătit cumva, suplimentar față de majorarea salarială consistentă din sistemul de educație, care se va regăsi în noile grile care vor fi discutate public începând cu 15 iulie, nu reprezintă decât o completare a deschiderii pe care Guvernul o are, înțelegând mesajele pe care le primim din societate și în special din zona sistemul educațional.

Desigur, ele vor contribui, pe de o parte, la reducerea presiunii financiare care există acum, poate pe bugetele, pe planurile financiare a acelor aproape 290.000 de angajați din sistemul de educație și cu gândul la ei, cu gândul la fiecare dintre ei, aceste măsuri vin cumva să pregătească ceea ce deja Guvernul a anunțat că va face, o nouă grilă a salarizării, care va fi prezentată public pe 15 iulie și care va oferi, probabil într-un mod suplimentar și cu siguranță mult mai concret, o perspectivă legată de evoluția financiară a pachetelor care vor susține sistemul educațional și din perspectivă salarială”, a precizat acesta.