Dan Barna, dur cu privire la Valeriu Dorneanu: Îl bănuiește cineva de altceva decât de calitatea de susținător PSD?

Dan Barna a declarat că o parte din judecătorii de la CCR sunt susținători ai Partidului Social Democrat. Acesta a mai spus că nu este bine ca judecătorii din cadrul Curții Constituționale a României nu trebuie să fie membri de partid.

”Din păcate, ultimele decizii din ultimii ani confirmă că o parte dintre actualii judecători de la CCR sunt foști potentați lideri de partid ai PSD, adică nu e vreo taină, nu-i vreo surpriză, nu e ca și cum punem o etichetă. E foarte clar.  Pe domnul Dorneanu îl bănuiește cineva de altceva decât de calitatea de susținător al PSD-ului?

Nu e bine că e așa, evident că nu e bine că e așa. Am avut o inițiativă legislativă acum, înainte să fiu la guvernare legată tocmai de condiționarea calității de membru la CCR de un număr mare de ani în care să nu fi fost membru de partid… adică sunt anumite criterii care ar trebui schimbate și astfel de discuții ar trebui să existe în societate, legate de cum te asiguri că la CCR ai oameni de o integritate profesională și morală înaltă”, a adăugat Dan Barna.

Ministrul Stelian Ion critică și ei decizia CCR

Având în vedere că CCR a admis sesizarea ÎCCJ privind neconstituţionalitatea legii care scade vârsta de intrare în DNA şi DIICOT de la 10 la 7 ani, ministrul Stelian Ion a criticat această decizie.

„Curtea Constituțională a mai dat astăzi o lovitură DNA și DIICOT, adică luptei împotriva corupției și a criminalității organizate. CCR nu a ținut cont de opinia celor care știu cel mai bine care este situația în parchete și a ignorat argumentele DNA și DIICOT, susținute, de asemenea, de mai multe asociații ale magistraților și de Secția de procurori a CSM. Pe fondul deficitului de personal deja existent din DNA și DIICOT, decizia CCR închide ușa pentru procurorii mai tineri, bine pregătiți profesional, dar care nu îndeplinesc cerința de 10 ani vechime, impusă de ministrul PSD Florin Iordache.

A repara ceea ce a stricat PSD și a dus la blocaje în activitatea parchetelor este neconstituțional. A face reformă în justiție și a le asigura unităților de parchet condițiile și personal pentru a-și desfășura activitatea în mod optim devine neconstituțional. Lupta împotriva corupției și a criminalității tinde să devină neconstitutională, prin decizia unor judecători care nu s-au desprins de politicienii care i-au numit la CCR.

Activitatea procurorilor care în prezent lucrează la DNA și DIICOT nu trebuie afectată, iar Ministerul Justiției analizează soluțiile pentru ca, pe viitor, aceste structuri care anchetează faptele de corupție și criminalitatea organizată să fie întărite.După motivarea deciziei CCR, Ministerul Justiției va propune modificarea legislației astfel încât aceste unități de parchet și sistemul de justiție în general să funcționeze în mod optim. Legile justiției aflate în lucru la Ministerul Justiției vor oferi soluțiile ca lupta anticorupție să continue și garanțiile de independență pentru judecători și procurori. În același timp, necesitatea unei reforme cu privire la Curtea Constituțională este din ce în ce mai mare. CCR are nevoie de o reformă reală și de judecători cu viziune europeană și cu respect pentru funcționarea statului de drept. Vom repara ce a stricat PSD, oricâte piedici ni se pun!”, a scris Stelian Ion pe Facebook.

Sursă foto: INQUAM Photos, Sabin Cirstoveanu