”Situația din prezent este apogeul unui lung șir de bâlbâieli administrative, manageriale și de finanțare. Institutul Cantacuzino a fost decompetitivizat încet, dar sigur din cauza lipsei unei viziuni strategice de guvernare în ceea ce privește sănătatea în general și medicamentul, în acest caz particular”, spune Damian. Cu mențiunea că Institutul Cantacuzino este unul dintre cei 11 producători de vaccin antigripal din Europa.
În aceste condiții, potrivit oficialului Terapia Ranbaxy, România va deveni, în lipsa propriului institut, un importator de vaccinuri, la prețuri mai mari. Damian ia în calcul trei ”soluții de redresare” posibile. Prima la care face referire este înființarea Companiei Farmaceutice din România, propusă în 2009, în care companiile strategice din sănătate, aflate în patrimonial sau administrarea statului, să fuzioneze. ”Apoi, există un plan de redresare conceput împreună cu experții OMS, care trebuie pus în execuție cu management privat. De asemenea, lipsa fondurilor poate fi suplinită prin atragerea de fonduri europene din POS CCE, Axa 2, Operatiunile 2.3.2., 2.3.3”, detaliază Dragoș Damian.
Directorul Institutului Cantacuzino, Dorel Radu, a fost revocat din funcţie de ministrul Sănătăţii, după ce angajații Institutului au cerut demiterea acestuia, pe motiv că refuză să facă achiziții și că a permis închiderea mai multor linii de producție de vaccinuri. Până la organizarea unui nou concurs a fost numit în această funcţie Radu Iordăchel, care a primit ca sarcină de la ministrul sănătăţii, Ladislau Ritli, să prezinte un plan de rentabilizare şi relansare a instituţiei, până la sfârşitul acestei săptămâni.
La acest moment, toate liniile de producţie de fiole sunt închise, pentru că nu au primit autorizaţii de la Agenţia Naţională a Medicamentului. Potrivit angajaților, cât timp institutul avea activitate pe piaţa internă a produselor biologice, firmele străine nu au putut să aplice preţuri mari la produsele similare. Mai mult, sistarea producţiei româneşti va duce la creşterea considerabilă a costurilor de achiziţie a vaccinurilor din import. Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie "Cantacuzino", este un producător autonom, cu gestiune financiară şi economică independentă care are ca obiect de activitate producţia de vaccinuri şi activitate de cercetare – dezvoltare.