Vicepreşedintele USR Cătălin Drulă a vorbit despre Guvernul lui Dacian Cioloș, dar și despre planurile USR PLUS. Potrivit acestuia, Cioloş ar putea renunţa la mandatul de premier desemnat, în cazul în care PNL vine cu o propunere de premier care să nu fie Florin Cîţu.

Mai exact, întrebat dacă a existat o discuție referitoare la varianta ca Dacian Cioloş să-şi depună mandatul înainte de a ajunge în Parlament, dacă nu se formează o majoritate, Drulă a răspuns că această întrebare i-a fost adresată chiar și lui Dacian Cioloș, iar USR PLUS urmează să decidă în acest sens.

Totodată, el a subliniat faptul că un partid nu se poate juca cu mandatele, însă refacerea coaliției este și ea extrem de importantă, iar liberalii au și ei un cuvânt de spus.

„A fost întrebat şi domnul Cioloş despre asta şi a spus că este o decizie pe care încă urmează să o luăm. Părerea mea este că nu ne putem juca cu mandate. Dacă ar exista din aceste negocieri, spre exemplu, un pas de deblocare în care să se refacă coaliţia cu alt premier de la PNL…”, a spus acesta, la TVR.

USR PLUS nu îl mai vrea pe Florin Cîțu

În același timp, Cătălin Drulă, a mai adăugat că în cazul în care PNL ar renunţa la Florin Cîţu şi ar veni cu altă propunere de premier, Dacian Cioloş ar fi dispus să renunţe la mandatul său ca premier ales.

Acesta precizează că scopul USR PLUS este formarea unui nou guvern, care să deblocheze situația politică din România, iar cel mai important, nu se dorește un Guvern condus de Florin Cîțu.

”Scopul nostru este să facem un guvern şi asta ar fi o variantă de deblocare, dar altfel, dacă aceste discuţii nu se concretizează, până la urmă trebuie să facem nişte paşi în logica instituţională. Preşedintele a propus un premier, acesta îşi alcătuieşte lista miniştrilor, un program şi îl supune votului Parlamentului.” a mai declarat vicepreşedintele USR.

Amintim faptul că miercuri Dacian Cioloș susținea că lucrurile sunt destul de clare, iar dacă va fi premier va dori să reformeze coaliția cu PNL și UDMR.

Totodată, el mai declara că dacă discuțiile nu vor avea concluzii, iar coaliția nu se va reface într-un timp cât mai scurt, el va aduce o soluție funcțională pentru un nou guvern.

„Pentru mine, în calitate de prim-ministru desemnat de președintele României, lucrurile sunt clare. Vom căuta să reformăm coaliția cu PNL și UDMR și pentru asta fac tot ce este posibil pentru a negocia o formulă de guvernare cu președinții celor două partide.

Însă, în paralel cu această încercare de negociere, am luat câteva decizii pentru că avem un calendar clar și scurt pentru a prezenta un guvern în Parlament și asta se va întâmpla și dacă ajungem la un acord, și dacă nu.

În aceste condiții, Biroul Național al USR a decis să continue discuțiile cu foștii parteneri, în paralel cu redactarea unui program de guvernare și propunerea unei liste de miniștri.

Dorința noastră e refacerea coaliției, iar în cazul în care negocierile durează mai mult decât perioada formală sau eșuează e nevoie să oferim o soluție funcțională pentru un nou guvern”, a declarat Dacian Cioloș.