Publicaţia susţine că în ultimele zile au avut loc discuţii cu privire la reforma autorităţilor locale din Ungaria, care au acumulat datorii uriaşe, multe dintre ele în valută. În plus, Nepszabadsag susţine că FMI a ajutat guvernul de la Budapesta şi în domeniile politicilor sociale şi al forţei de muncă. Cu toate acestea, o sursă guvernamentală a precizat că aceste discuţii nu înseamnă că Ungaria analizează posibilitatea încheierrii unui nou acord de împrumut cu FMI.

La începutul acestei luni, guvernul de la Budapesta a anunţat că va restructura datoriile municipalităţilor locale şi va prelua datorii în valoare de aproximativ 180 miliarde fornţi (840 milioane dolari) de la guvernele regionale. Autorităţile locale ar fi acumulat datorii de aproximativ 10 miliarde de dolari până la finele acestui an iar serviciul lor va creşte semnificativ în viiorul apropiat, fapt care a determinat unele municipalităţi să solicite amânarea unor plăţi.

Ungaria, prima ţară din Uniunea Europeană care în luna octombrie 2008 a cerut un împrumut de urgenţă de la FMI în timpul crizei financiare globale, a întrerupt relaţiile cu FMI în 2010 după ce actualul guvern de centru-dreapta a fost numit în funcţie.
Pe unguri nu-i mai împrumută nimeni
Un articol publicat de portfolio.hu arăta că, în mod neobișnuit, în ultima perioadă s-a înregistrat o cerere foarte mică pentru titlurile emise de statul ungur, semn că nu prea mai are cine să-i împrumute pe vecini.
Agenţia pentru Managementul Datoriei Guvernamentale din Ungaria (AKK) poartă discuţii cu trei-patru bănci, printre care se numără şi Bank of China, care ar dori să se înregistreze ca dealeri primari pe piaţa obligaţiunilor în forinţi, a declarat directorul AKK, Gyula Pleschinger, pentru Dow Jones Newswires.
Ungaria, pe cale să devină "gunoi"
În prezent toate cele trei mari agenţii de rating atribuie Ungariei un calificativ cu o treaptă peste categoria junk. Însă, Moody’s Investors Service şi Standard & Poor’s au o perspectivă negativă de rating, următoarea vizită la Budapesta a delegaţiilor acestor agenţii fiind urmărită cu atenţie.
Analiști și manageri de fonduri de investiții unguri sunt de părere că Ungaria este următoarea țară care ar putea fi lovită de agențiile de rating.
Evenimentul nefericit ar putea avea loc până cel mult la finalul acestui an și ar pune capăt pentru moment atractivității proverbiale pe care Ungaria o are pentru investitori.
Investitorii chestionați de către portfolio.hu sunt de părere că Ungaria este în pericol să ajungă în categoria "junk", adică în zona nerecomandată pentru investiții.
SURSA: Agerpres Singura șansă a ungurilor: Să se îndatoreze la chinezi Un cutremur financiar se pregăteşte lângă România: ungurii ar putea fi loviți în plin