Cutremurul din Haiti, care ar fi putut provoca moartea a 50.000 de persoane, este cel mai mare dezastru cu care s-a confruntat vreodată ONU în istoria sa, deoarece a distrus structurile locale, a declarat sâmbătă Biroul de coordonare a afacerilor umanitare, citat de AFP.

„Este un dezastru istoric”, a explicat o purtătoare de cuvânt, Elisabeth Byrs, la Geneva. „Nu ne-am confruntat niciodată cu un asemenea dezastru în istoria ONU. Nu seamănă cu nici un alt” seism, a adăugat ea, subliniind că spre deosebire de tsnumai din 2004, care a afectat Indonezia, în acest caz au rămas foarte puţine structuri locale pentru a acorda sprijin ajutorului străin.

ONU, care se ocupă de coordonarea ajutorului umanitar în Haiti după cutremurul de 7 grade de marţi, a declarat că se confruntă cu o „provocare logistică majoră”.

SUA au preluiat controlul asupra aeroportului din Port-au-Prince

Statele Unite au preluat oficial, vineri, controlul aeroportul din Port-au-Prince, în virtutea unei convenţii semnate cu Guvernul haitian. Acest aranajament va dura „atât cât va fi necesar şi până când Guvernul haitian se va declarat pregătit” să preia această responsabilitate, a anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley.

Statele Unite asigură încă de joi buna funcţionare a aeroportului din Port-au-Prince, pe unde tranzitează cea mai mare parte a ajutorului acordat statului haitian. Crowley a precizat că aeroportul funcţionează de acum la capacitate maximă de 90 de mişcări (aterizări sau decolări) pe zi.

15.000 de cadavre, adunate doar de pe străzi

Peste 15.000 de cadavre ale victimelor seismului care a devastat marţi Haiti au fost strânse şi înhumate, a declarat vineri premierul haitian, Jean-Max Bellerive. ” El a recunoscut că este vorba despre un bilanţ „extrem de parţial”. „Ne-am limitat pur şi simplu la a strânge morţii care erau pe arterele” oraşului, a povestit Bellerive, în timp ce mii de cadavre se află în continuare sub dărâmături.

SURSA:Mediafax