Euro a scăzut, miercuri, sub partitatea dolarului pentru prima dată în aproape două decenii. Rezerva Federală a SUA și riscurile de recesiune în zona euro au continuat să afecteze moneda. Cea mai recentă scădere a avut loc după un ce a fost publicat un alt set de date statistice privind inflația din SUA.

Moneda unică europeană a început acest an într-o notă puternică, având ca scop o redresare economică post-pandemică. Cu toate acestea, invazia Rusiei în Ucraina, creșterea prețurilor europene la gaze și temerile că Moscova ar putea tăia și mai mult livrările au ridicat spectrul recesiunii și au afectat moneda euro.

Incertitudinea globală sporită și o poziție agresivă a politicii monetare a Fed au fost între timp în beneficiul dolarului, care reprezintă un refugiu sigur.

Euro valorează mai puțin de un dolar

Euro a scăzut cu până la 0,4%, până la un minim de 0,9998 dolari, cel mai scăzut nivel din decembrie 2002. Ultima dată a scăzut cu 0,1% pe zi la 1,005 dolari și a pierdut peste 10% până acum în acest an.

„Raţionalizarea gazelor naturale, aşteptata recesiune, sunt toate motive solide pentru a fi pesimist cu privire la euro”, este de părere Stuart Cole, economist la Equiti Capital în Londra.

Economistul spune că acești factori vor îngreuna sarcina Băncii Centrale Europene de a majora ratele dobânzilor, ceea ce va mări și mai mult diferența de dobândă față de Statele Unite.

Se întâmplă după aproape două decenii

De când a devenit disponibilă liber în 1999, moneda unică a petrecut foarte puțin timp sub paritatea dolarului. De fapt, ultima dată când a făcut acest lucru a fost între 1999 și 2002, când a scăzut până la un minim record de 0,82 dolari în octombrie 2000.

În istoria sa relativ scurtă de două decenii, euro este a doua cea mai căutată monedă din rezervele valutare globale, iar rulajul zilnic al raportului euro/dolar este cel mai mare dintre monedele de pe piața globală.

Scăderea euro este o bătaie de cap pentru BCE. Permiterea scăderii monedei nu face decât să alimenteze inflația record pe care BCE se luptă să o limiteze, relatează Reuters.