Japonia,una dintre cele mai puternice economii ale lumii, se confruntă cu o situație fără precedent. Potrivit datelor publicate luni de Guvern, produsul intern brut (PIB) al Japoniei a scăzut în 2020 cu 4,8%, pe fondul pandemiei de coronavirus.

Totodată, potrivit sursei citate aceasta este prima sa contracţie anuală din 2009, scrie AFP, citată de Agerpres.

De menționat este faptul că, a treia economie a lumii s-a prăbuşit puternic în prima parte a anului trecut, în special între aprilie şi sfârşitul lunii iunie (-8,3%), sectoare întregi de activitate economică fiind paralizate în timpul stării de urgenţă, introdusă în primăvară de guvern pentru a opri răspândirea coronavirusului.

Demarată de la jumătatea anului, revenirea celei de-a treia economii a lumii a fost totuşi superioară aşteptărilor în trimestrul al patrulea (+ 3% pe un trimestru).

De cealaltă parte, consensul economiştilor agenţiei Bloomberg se aştepta la o creştere de 2,4% în ultimul trimestru, după o relansare în forţă de 5,3% în perioada iulie-septembrie.

Importul și exportul în Japonia

În ceea ce privește exporturile din Japonia, acestea au impulsionat creşterea la sfârşitul anului, accelerându-şi revenirea în trimestrul al patrulea (+ 11,1% pe un trimestru).

Totodată, consumul familiilor japoneze a continuat să fie dinamic între octombrie şi sfârşitul lunii decembrie (+ 2,2%), contribuind, de asemenea, semnificativ la creşterea economică. Şi după două trimestre de declin, investiţiile nerezidenţiale ale companiilor au început, de asemenea, să crească la sfârşitul anului (+ 4,5% pe un trimestru).

Cu toate acestea, însă, elanul regăsit al PIB-ului din Japonia de la jumătatea anului 2020 poate fi întrerupt în primul trimestru al acestui an, chiar dacă perspectivele de ansamblu pentru 2021 rămân bune, potrivit economiştilor.

Starea de urgență impusă de Guvern a avut și ea un impact major. Guvernul a impus-o la începutul lunii ianuarie, atât în Tokyo cât și în suburbiile sale, pentru a încerca să oprească o puternică recrudescenţă locală a coronavirusului de la sfârşitul lui 2020, această măsură a avut și alte urmări însă.

Deşi este mai relaxat decât prima stare de urgenţă din primăvara anului 2020, acest dispozitiv, care va dura până pe 7 martie, riscă să întrerupă dinamica pozitivă a consumului casnic.