Maia Sandu spune că Rusia destabilizează Republica Moldova: Auzim foarte multe declarații provocatoare

Reacția liderului de la Chișinău a venit după ce Serghei Lavrov a susținut că vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova ar fi supuşi unor abuzuri. În acest context, Maia Sandu a subliniat că declarația respectivă este „provocare ordinară”.

„Chiar de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, auzim foarte multe declaraţii provocatoare şi este important să rămânem solidari şi uniţi, să nu ne lăsăm manipulaţi de aceste declaraţii provocatoare.

Rusia este cea care trebuie să dea răspunsuri atunci când vine vorba de agresiune şi nu Republica Moldova. Noi suntem o ţară paşnică, am demonstrat asta în 31 de ani de independenţă”, a transmis Maia Sandu în ziua de joi, 1 septembrie, conform deschide.md

Maia Sandu spune că declarațiile lui Lavrov nu au nicio legătură cu realitatea

De asemenea, președintele Republicii Moldova a subliniat că declaraţiile lui Lavrov privind destabilizarea situaţiei din stânga Nistrului nu au nicio legătură cu realitatea.

„Noi de fiecare dată am spus şi continuăm să spunem că vom opta şi vom accepta doar rezolvarea paşnică a conflictului transnistrean şi, respectiv, repet, toate aceste declaraţii manipulează şi, probabil, vor să destabilizeze situaţia în Republica Moldova.

Repet, rezolvarea conflictului transnistrean poate fi făcută doar pe cale paşnică şi diplomatică şi domnul Lavrov ştie, pentru că am discutat în formatul ‘5+2’. Acum, acest format nu este funcţional din cauza agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, dar facem eforturi în continuare şi ne-a reuşit până acum să păstrăm liniştea şi pacea atât pe malul drept, cât şi pe cel stâng”, a conchis Maia Sandu.

Maia Sandu: Avem nevoie de soluții pentru securitatea energetică

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat anterior, la Bucureşti, la Palatul Cotroceni, că războiul a destabilizat piaţa energetică şi cu ea securitatea energetică a Moldovei. Ea a arătat că Moldova vrea să cumpere gaze din România şi este nevoie ca acest lucru să fie posibil cât de curând, pentru a se asigura că oamenii nu vor îngheţa la iarnă şi pentru a ţine stabilitatea socială în ţară.

„În februarie, Guvernele ţărilor noastre au avut o şedinţă comună care a pus bazele mai multor proiecte bilaterale importante. În iunie, şi Parlamentele s-au convocat într-o şedinţă comună iar cooperarea dintre comisiile parlamentare este la fel, una foarte bună. Sunt convinsă că dialogul dintre instituţiile noastre se va intensifica şi mai mult, pe măsură ce Republica Moldova va avansa pe calea aderării la UE”, a spus preşedintele Republicii Moldova.