Cutremur total în Ungaria! Alertă maximă la granița cu România

Scumpirea energiei electrice în Ungaria obligă autoritățile să închidă stadioanele, teatrele, bibliotecile, piscinele și băile termale. Trebuie menționat că este o situație fără precedent, în contextul în care inflația afectează mai ales provincia și este primită cu resemnare de către unguri.

De exemplu, în orașul Székesfehérvár, aflat la 60 de kilometri de Budapesta, clubul local de fotbal, care evoluează în prima divizie, nu mai are acces la stadion, conform informațiilor transmise de lefigaro.fr

Sursa menționată amintește că stadionul poate găzdui până la 14.000 de spectatori și reprezintă mândria orașului.

„Nu există niciun tabu”, a spus primarul Andras Cser-Palkovics, membru al partidului FIDESZ.

Viktor Orban a lansat un program ambițios de construcție și renovări de stadioane

Dar sportul „trebuie de asemenea să contribuie la efortul comun” de depășire a inflației și crizei energetice, estimează edilul din Szekesfehervar, care a mai închis muzeele și teatrele.

Primarul a adăugat că niciunul dintre cei aproximativ 100.000 de locuitori ai Szekesfehervarului „nu se bucură de aceste măsuri” care dau aspectul unui „oraș mort”, toți înțelegând „că nu există alte alegeri”.

„În schimb, educația și sănătatea sunt prioritare – este mai important să mergi la medic decât să vezi un meci de fotbal”, a spus un localnic în vârstă de 72 de ani, potrivit informațiilor preluate de sursa menționată.

Jucătorii de fotbal sunt constrânși acum să se antreneze pe terenuri mai mici, cel puțin pe timpul iernii. Antrenamentele „nu sunt afectate în mod deosebit de decizia drastică de a economisi energia”, a precizat Mol Fehervar FC într-un comunicat.

„Vom vedea ce se va întâmpla după ianuarie”, a spus Andras Cser-Palkovics, care a cerut Federației de Fotbal a Ungariei să programeze meciurile înainte de a se lăsa seara.

Alte cluburi de prim-plan, precum Honved Budapesta și Debrecen VSC, sunt la rândul lor private de stadioane.

Trebuie menționat că Ungaria se pregătește pentru o iarnă grea și prim-ministrul său se află sub presiune după ani buni în care îi plăcea să se laude că asigură energie ieftină. Rata inflației este una dintre cele mai mari din UE, respectiv 21,6% în octombrie.