Guvernul rus condus de premierul Dmitri Medvedev a demisionat miercuri, după ce preşedintele Vladimir Putin a anunţat o serie de schimbări politice în discursul său despre starea naţiunii, transmite agenţia EFE. ”Președintele Putin a propus o serie de modificări ale Constituției care schimbă echilibrul de putere din stat – executivul, legislativul, justiția. În acest context, e evident că noi, guvernul, trebuie să îi oferim președintelui oportunitatea să ia toate deciziile necesare”, a declarat Medvedev, citat de Ria Novosti.

Dmitri Medvedev a preluat conducerea executivului în mai 2018, la două luni după realegerea lui Putin ca preşedinte. Acum, se pare că acesta va fi numit director adjunct al Consiliului de Apărare și Securitate al Federației Ruse.

Putin vrea un referendum pentru revizuirea Constituţiei

Vladimir Putin a propus, miercuri, organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituţiei cu scopul consolidării puterilor Parlamentului, menţinând în acelaşi timp caracterul prezidenţial al sistemului politic pe care îl patronează de 20 de ani.

Principală măsură anunţată vizează consolidarea rolului Parlamentului în formarea guvernului, oferindu-i-se prerogativa alegerii şefului guvernului pe care preşedintele va fi apoi obligat să-l numească. În prezent, Duma confirmă alegerea făcută de şeful statului, notează Agerpres.

Cu toate acestea, Vladimir Putin, al cărui actual mandat se încheie în 2024 şi care conform legislaţiei în vigoare nu are dreptul să candideze din nou, a subliniat că Rusia trebuie să fie în continuare condusă de un sistem prezidenţial. Fără să ofere precizări, Vladimir Putin a abordat şi problema modificării articolului care limitează numărul mandatelor prezidenţiale ‘la două mandate succesive’.