Planul lui Vladimir Putin este ca până în 2035 să fie făcute toate aceste pregătiri pentru a facilita exploatarea masivă a resurselor naturale ale Arcticii.

Documentul a fost semnat deja de premierul Dmitri Medvedev cu doar câteva zile înainte de începutul noului an.

Motorul este în principal Rosatom, corporația de stat rusă specializată în energie nucleară. Rosatom va avea principalele responsabilități pentru ruta maritimă a Nordului.

Prioritățile planului pus la cale de Putin

Prima dintre priorități trebuie finalizată încă din acest an, iar în aprilie va fi adoptat un program regional de explorare geologică. Apoi în iunie se va lua decizia privind dezvoltarea unei linii feroviare către Sabetta, portul maritim și terminalul de gaz natural lichefiat (GNL) de pe coasta de nord a Peninsulei Yamal.

În acest plan sunt acoperite 84 de puncte și o gamă largă de prioritîți, de la dezvoltarea infrastructurii necesare și construirea de nave noi până la cartografierea resurselor naturale și lansarea de noi sateliți și echipamente meteorologice.

Dezvoltarea masivă a resurselor naturale este necesară pentru ca Rusia să-și îndeplinească ambițiile pe ruta arctică și multe dintre cele mai mari companii ale țării sunt implicate, scrie Evenimentul Zilei.

Printre acestea, companiile de petrol și gaz Novatek, Gazprom Neft, Rosneft și Independent Oil Company. De asemenea, dezvoltatori de minerale și minereuri precum Nornickel, VostokCoal, Baimskaya, KAZ Minerals, Vostok Engineering și Severnaya Zvezda.