Anul 2019 a mai înregistrat o premieră: o centrală nucleară care operează pe o barjă, conform Business Insider. Nava se numește Akademik Lomonosov, este rusească și transportă prima centrală nucleară plutitoare, care este deja operațională și produce energie.

Nava Akademik Lomonosov a andocat în portul din oraşul Pevek de la Oceanul Arctic. Nava este cunoscută sub numele de „Titanicul nuclear”, sau „Cernobîlul plutitor”. Centrala nucleară are două reactoare, iar cei care au proiectat-o sunt de părere că poate genera suficientă energie pentru a alimenta 100.000 de locuințe.

Desigur, proiectul nu putea fi lipsit de critici, acestea fiind legate în principal de potențialele riscuri legate de o centrală nucleară plutitoare. În ciuda criticilor, există destule voci care spun că ideea unei centrale nucleare plutitoare nu este nici pe departe atât de rea și că ea ar trebui să fie preluată și în alte părți ale globului.

China a anunțat deja că are în plan 20 de centrale nucleare de acest fel. Acestea ar putea să plutească pe Marea Chinei și ar putea alimenta mai multe insule artificiale.