România este în topul ţărilor care se află în pericol de faliment

În prezent, România se clasează pe locul 30 într-un top publicat de către Ziad Daoud, economistul-şef al Bloomberg pentru economiile emergente. Topul lui Ziad Daoud cuprinde statele care se află în pericol de faliment. Menționăm faptul că topul său include estimări ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi un index Blomberg privind costul de finanţare.

Deşi are un PIB de 250 de miliarde de dolari americani, România se află în pericol de faliment mai mare decât Irakul, o economie de doar 170 de miliarde de dolari americani, măcinată de război.

Potrivit lui Ziad Daoud, România va ajunge la o datorie publică de 56% din PIB în 2022 şi va plăti cu dobânzile 1,6% din PIB. În primele cinci luni din acest an, România a plătit dobânzi de peste 2 miliarde de dolari americani, adică 0,8% din PIB, arată execuţia bugetară.

În același timp, Polonia, o economie de 500 de miliarde de euro anual, se clasează pe locul 43, iar Ungaria se află pe locul 28, adică este într-un pericol mai mare decât România de a intra în faliment. Locul 49 este ocupat de Arabia Saudită, iar locul 50 este ocupat de Kuweit. Arabia Saudită are o datorie publică echivalentă cu 24% din PIB, iar Kuweitul are o datorie publică echivalentă cu 12% din PIB.

Printre ţările care se află în topul lui Ziad Daoud se numără și Tunisia, Pakistan, Egipt și Kenya. În prezent, cele mai vulnerabile economii emergente în ceea ce priveşte datoria publică sunt El Salvador şi Ghana. Cu dobânzi la finanţare de 32%, El Salvador are o datorie publică de 83% din PIB şi cheltuie cu dobânzile aproape 5% din PIB anual.

Acest top a analizat 50 de ţări cu economii emergente care sunt acum în cel mai mare pericol de faliment, potrivit analizei realizată pe baza costurilor de finanţare, a dobânzilor plătite şi a dimensiunii datoriei publice, relatează MEDIAFAX.

Amintim că investitorul Ben Madadi, care a fost până recent cel mai mare investitor persoană fizică al SIF Muntenia (SIF4), a revenit cu o postare pe pagina sa de Facebook în care a vorbit despre cauzele care au dus la explozia inflaţiei cu care se confruntă acum o mare parte a lumii, inclusiv România.

Inflaţie din România a crescut

„Continuarea lecturii macroeconomice, pentru cei pasionați. Mulți oameni nu prea înțeleg cum poți avea inflație mare, deranjantă, fără o creștere importantă a economiei, așa cum se întâmplă acum. Asta se întâmplă pentru că s-au tipărit, și s-au distribuit, foarte mulți bani prin măsuri fiscale în ultimii 2 ani și jumătate, adică de la începutul pandemiei.

Adică o economie relativ stagnantă de la începutul lui 2020 până acum a stârnit inflație foarte mare, pentru că pur și simplu a crescut masa monetară, care n-a putut fi absorbită de producători, prestatori și investitori. Lumea dezvoltată a mai avut câteva episoade de inflație relativ mare în ultimii 50-60 de ani, de când banii nu mai sunt susținuți de aur.

(…) Guvernele, în general, au cheltuit în ultimii doi ani peste 10% din PIB anual în deficit, adică fără acoperire. Este normal, dacă bagi în piață atât de mulți bani, să se ieftinească moneda în comparație cu bunuri și servicii, pentru că bunurile și serviciile nu-și pot spori capacitatea/productivitatea cu câte 10-15% pe an”, a scris Ben Madadi pe pagina sa de Facebook.

Restul articolului poate fi citit aici.