Gazprom ar putea schimba contractele de livrare a gazelor naturale spre Occident

Guvernul de la Moscova a anunțat marți, 28 iunie 2022, că există șanse ca Gazprom să schimbe condițiile contractelor de livrare a gazelor naturale către Occident, dacă statele occidentale vor implementa un plafon de preţ asupra gazului rusesc.

„Depinde de direcţie, depinde de deciziile luate de Gazprom. Probabil, ei ar putea pune problema schimbării actualelor condiții din contracte, a schimbării preţului”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, atunci când jurnaliștii l-au întrebat despre plafonarea preţului la gaze naturale.

„Încă nu ştim despre ce este vorba…Conform constituției noastre, Rusia este un stat social, îndeplinirea tuturor obligaţiilor noastre sociale este prioritatea principală”, a răspuns oficialul rus, când a fost întrebat cum ar putea afecta bugetul statului introducerea unui plafon de preţ asupra gazelor naturale și a petrolului din Rusia.

Dmitri Peskov nu a precizat dacă schimbările ar putea duce la alinierea contractelor cu plafonarea sau la revizuirea lor integrală, relatează agenția de presă Reuters. Menționăm faptul că reprezentanții Gazprom nu au făcut niciun comentariu despre acest subiect, potrivit sursei citate.

G7 are în vedere introducerea unui plafon pentru prețurile petrolului și gazului rusesc

Declarația lui Dmitri Peskov vine la scurt timp după ce liderii statelor din Grupul Celor Șapte (G7: Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Franța, Germania, Italia și Japonia) au decis să analizeze introducerea unui plafon de preţ asupra gazului natural și a petrolului din Rusia pentru a limita fluxul de bani spre statul respectiv.

Această măsură ar putea „limita beneficiul mașinii de război a Kremlinului de pe urma creșterii vertiginoase a prețurilor petrolului brut, atenuând în același timp impactul creșterii prețurilor energiei asupra economiilor occidentale”, notează Financial Times. Dar o astfel de măsură, foarte complex de implementat, necesită colaborare internațională dincolo de granițele G7, de unde și invitația adresată Indiei, Africii de Sud, Indoneziei, Senegalului și Argentinei.

Menționăm faptul că liderii statelor din G7 au spun că vor să încurajeze vânzările de petrol rusesc la un nivel uşor peste costurile de producţie pentru a se asigura că beneficiile Rusiei sunt reduse. Potrivit sursei citate anterior, oficialii occidentali nu au oferit detalii suplimentare despre acest subiect.