Cancelarul austriac Karl Nehammer a spus într-un nou interviu acordat ziarului german Bild că vrea ca Uniunea Europeană să construiască la graniță un zid similar celui pe care a vrut să-l construiască Donald Trump la granița cu Mexicul.

Acesta „să fie foarte înalt, foarte adânc în pământ și să fie monitorizat consistent”, susține oficialul austriac.

Încă există un număr incredibil de migranți care așteaptă pe rute

„Șeful poliției noastre federale evaluează granița Statelor Unite cu Mexicul să vadă ce măsuri au efect. Obiectivul nostru este să împărtășim aceste informații cu alte țări UE, precum Bulgaria, pentru a ne îmbunătăți protejarea graniței”, a declarat cancelarul Austriei.

Karl Nehammer a explicat și cum vede zidul de la granița UE și cum ar trebui să arate: „Avem nevoie de bariere efective: Trebuie să fie foarte înalte, să fie foarte adânc înfipte în pământ și să fie monitorizate consistent – și tehnic, dar și cu personal. Doar prin aceste trei măsuri putem opri migrația ilegală”, a declarat Nehammer pentru sursa citată.

„Evoluțiile sunt evident dramatice. Încă există un număr incredibil de migranți care așteaptă pe rute. Doar în Iran sunt trei milioane de afgani care vor să vină în Europa.

La această situație se adaugă și cutremurul din Turcia și Siria, unde un milion de refugiați sirieni trăiesc și au pierdut din nou totul”, a mai spus Nehammer.

În bugetul Uniunii Europene nu sunt prevăzute fonduri pentru aşa ceva

Karl Nehammer a deturnat subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen și l-a transformat într-unul legat de migrația ilegală, chiar dacă aceste două lucruri nu au nicio legătură una cu cealaltă.

Liderul de la Viena susține că zona de liberă circulație nu poate fi extinsă, atâta vreme cât „ea nu funcționează” și „un număr mare de migranți sunt reținuți în Austria”. În ciuda acestei susțineri, Nehammer a fost de acord cu aderarea Croației la spațiul Schengen.

Ulterior deciziei sale de a bloca aderarea României și Bulgariei, dar nu și pe cea a Croației, Nehammer a pierdut alegerile regionale din land-ul Austria Inferioară, despre care se crede că au fost motivul pentru care cancelarul a blocat aderarea.

După ce a cerut UE să finanțeze construcția unui astfel de zid, Nehammer a fost refuzat de Comisia Europeană, care i-a transmis că nu are nicio intenție să demareze astfel de proiecte: „În bugetul Uniunii Europene nu sunt prevăzute fonduri pentru aşa ceva. Prin urmare, dacă dăm bani pentru ziduri şi garduri, nu mai rămân bani disponibili pentru alte lucruri”, i-a răspuns comisara Ylva Johansson.