În contextul în care, programul de guvernare şi lista Guvernului Cioloş urmează să fie aprobate duminică după-amiază de conducerea USR, pentru ca luni să fie depuse la Parlament în vederea declanşării procedurii de învestire a noului Cabinet, USR a stabilit lista noilor miniștri.

Potrivit surselor, din echipa de guvernare nu va face parte Vlad Voiculescu. Cioloș ar fi preferat-o pe Mihăilă, iar la Justiție va reveni Stelian Ion.

Lista miniștrilor propuși de Dacian Cioloș:

Ministerul Finanțelor – Dragoș PÎSLARU

Ministerul Afacerilor Interne Alin STOICA

Ministerul Afacerilor Externe Dan BARNA

Ministerul Justiției Stelian ION

Ministerul Apărării Naționale Nicu FĂLCOI

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului Claudiu NĂSUI

Ministerul Energiei Cristina PRUNĂ

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Cătălin DRULĂ

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale George CĂȚEAN

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor Mihai GOȚIU

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian GHINEA

Ministerul Muncii și Protecției Sociale Oana ȚOIU

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Ionuț MOȘTEANU

Ministerul Sănătății Ioana MIHĂILĂ

Ministerul Educației Corina ATANASIU

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării Cosette CHICHIRĂU

Ministerul Culturii Marius MANOLE

Ministerul Tineretului și Sportului Tudor POP

Guvernul Cioloș, șanse infime să treacă

Deși PNL nu îl susține, Cioloș a precizat că va merge până la capăt. Acesta a făcut un apel către PNL, cerând formațiunii „să nu fugă de responsabilitate”.

„Nu pot decât să fac în continuare un apel la PNL să nu fugă de responsabilitate, pentru că România are un guvern. Eu sper să putem găsi soluția. USR rămâne în continuare determinat și eu ca premier desemnat rămân determinat să propun până la începutul săptămânii viitoare un Guvern în Parlament, pentru că acolo se vede dacă există sau nu susține pentru un guvern”, a declarat Dacian Cioloș.

Decizia luată de PNL

Florin Cîțu a informat anterior că PNL a decis că nu va susține învestirea Guvernului Cioloș. Totodată, șeful liberalilor a spus că formațiunea va demara negocieri cu toate partidele, „mai puțin cu AUR”.

Trebuie menționat că informațiile respective au fost transmise după ședința Biroului Executiv al PNL, la două zile după întâlnirea dintre premierul desemnat Dacian Cioloș și Florin Cîțu.

„Guvernul meu a fost demis în parlament prin moțiune. USR e parte a unei majorități cu PSD și AUR. Votul moțiunii a însemnat ruperea coaliției de guvernare rezultate din alegerile din decembrie 2020. Răspunderea în fața românilor revine în principal USR, și subsidiarelor PSD și AUR. Instalarea noului guvern revine noii coaliții.

Prim-ministrul desemnat are datoria morală de a încerca să găsească sprijinul noii coaliții. Biroul PNL cere USR să discute întâi cu cele două partide pentru a găsi voturile necesare. Dacă prim-ministrul desemnat nu va reuși, PNL va demara discuții cu toți liderii partidelor politice, în afară de AUR, pentru a găsi cele mai bune soluții pentru români”, a spus Cîțu.