Programul de guvernare şi lista Guvernului Cioloş vor fi aprobate duminică după-amiază de conducerea USR, iar luni vor fi depuse la Parlament în vederea declanşării procedurii de învestire a noului Cabinet.

Printre cei care vor face parte din echipa lui Dacian Cioloș se numără fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă şi fostul vicepremier Dan Barna.

În dimineața aceasta, Biroul Naţional va decide forma finală a listei cu miniştri, care, alături de programul de guvernare discutat sâmbătă, va fi prezentată şi supusă aprobării Comitetului Politic al USR duminică, de la ora 18:00, într-o şedinţă care va avea loc online.

„Biroul Naţional al USR s-a întrunit, vineri, la solicitarea premierului desemnat, Dacian Cioloş, şi a stabilit un calendar pentru zilele următoare: sâmbătă – finalizarea programului de guvernare; duminică – şedinţă de Birou Naţional şi Comitet Politic pentru aprobarea programului şi a listei de miniştri; luni – depunerea programului de guvernare şi a listei de miniştri în Parlament”, anunţa USR.

Lista posibililor miniștri

Premier: Dacian Cioloș

Vicepremier și ministru de Externe: Dan Barna

Sănătate: Vlad Voiculescu sau Ioana Mihăilă

Transporturi: Cătălin Drulă

Fonduri UE: Cristian Ghinea

Economie și energie: Cristina Prună

Justiție: Stelian Ion

Muncă: Dragoș Pîslaru sau Oana Țoiu

Finanțe: Claudiu Năsui sau Anca Dragu

Educație: Ștefan Pălărie

Interne: Dragoș Tudorache

Dezvoltare: Ionuț Moșteanu

Cultură: Iulian Bulai

Agricultură: George Cătean

Mediu: Octavian Berceanu

Tineret și sport: Tudor Pop

Apărare: Nicu Fălcoi

Telecomunicații: Cosette Chichirău sau Radu Panait

Cioloș nu schimbă structura Guvernului

Premierul desemnat de Klaus Iohannis a precizat că va merge tot pe structura actuală a guvernului, asta pentru a evita procedurile suplimentare pe care o eventuală modificare le-ar implica, ceea ce ar duce la prelungirea crizei politice.

Lista cu propunerile de miniştri şi programul de guvernare USR vor fi depuse luni în Parlament, iar Birourile Permanente ale celor două Camere stabilesc data şedinţei comune pentru învestirea noului Executiv, termenul fiind de cel mult 15 zile.

PNL nu va susține învestirea Guvernului Cioloș!

„Guvernul meu a fost demis în parlament prin moțiune. USR e parte a unei majorități cu PSD și AUR. Votul moțiunii a însemnat ruperea coaliției de guvernare rezultate din alegerile din decembrie 2020. Răspunderea în fața românilor revine în principal USR, și subsidiarelor PSD și AUR. Instalarea noului guvern revine noii coaliții.

Prim-ministrul desemnat are datoria morală de a încerca să găsească sprijinul noii coaliții. Biroul PNL cere USR să discute întâi cu cele două partide pentru a găsi voturile necesare. Dacă prim-ministrul desemnat nu va reuși, PNL va demara discuții cu toți liderii partidelor politice, în afară de AUR, pentru a găsi cele mai bune soluții pentru români”, a spus Cîțu.