Autoritățile nu se așteptau la activitatea seismică din ultima vreme din județul Arad

Potrivit lui Raed Arafat, autoritățile nu s-au așteptat la activitatea seismică din ultima vreme din județul Arad. Recent, în această zonă, au avut loc mai multe cutremure, cel mai mare fiind de 5,2 grade pe scara Richter.

Șeful DSU a subliniat, totodată, cât de important este ca, pe de-o parte, oamenii să fie informaţi despre cutremur, iar, pe de altă parte, să se facă o evaluare a clădirilor cu risc.

„Cu speriatul nu rezolvăm nimic. Într-adevăr, este o zonă la care nu ne-am aşteptat şi se vede că au fost câteva episoade de cutremure şi de replici, dar pentru omul de rând cel mai important este să ştie ce e de făcut.

Sunt două lucruri pe care le recomand: să descarce aplicaţia DSU – acolo sunt mai multe indicaţii şi informaţii pe care poate să le obţină, şi să acceseze www.fiipregatit.ro – acolo găseşte informaţii cum să îşi pregătească casa, cum să fie pregătit el şi familia lui.

Bineînţeles, este de lucrat pe evaluarea clădirilor, dacă sunt clădiri cu risc, şi aici ştiu că s-a dat la nivel guvernamental o perioadă de timp în care să se facă aceste evaluări”, a declarat acesta.

Județul Arad este pregătit pentru situații de urgență

Raed Arafat a spus și că județul Arad are echipamente de căutare-salvare şi personal bine pregătit.

„În plus, trebuie să înţelegem cu toţii că dacă se întâmplă să zicem un cutremur grav, nu doar zona respectivă intervine, va interveni în sprijin toată ţara. În dotarea noastră avem 90 de echipamente, de containere complete de căutare-salvare urbană, fiecare poate deservi o echipă şi un loc de căutare-salvare. (…)

Oricât să fim de pregătiţi, dacă se ajunge la ceva devastator, normal că apelăm şi la ajutorul altor state”, a spus acesta.

Șeful DSU a adăugat că „în România, în ultimii ani, s-a făcut o pregătire foarte serioasă şi nivelul de pregătire a crescut foarte serios”, iar pompierii derulează permanent exerciţii.

Pe 6 iunie, a avut loc un cutremur puternic în județul Arad

Vă amintim că marți, 6 iunie 2023, a avut loc un cutremur de magnitudine 5,2 grade pe Richter, în Banat, judeţul Arad. Seismul s-a produs la adâncimea de 5,6 km şi a fost urmat de 13 replici, a explicat directorul general al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu.

„Intensitatea cutremurului în zona epicentrală a fost de 7 grade Mercalli. Cutremurul s-a simţit la Arad şi în oraşele apropiate cum ar fi Lipova, cu intensităţi de 6 grade Mercalli.

S-a simţit în oraşe cu distanţe mai mari de 100 km, cum ar fi Oradea, Cluj sau zona de sud a României, cu intensităţi de 4 grade.

De asemenea, avem informaţii că s-a simţit în Ungaria, Croaţia, Serbia. Efectele cutremurului nu au fost aşa de mari, pentru că acceleraţiile în zonă au fost mici”, a spus acesta el într-o conferinţă de presă.