Cei doi au decis renunțe la rangul de membri „seniori”, „pentru a deveni independenți din punct de vedere financiar”, după cum a anunțat cuplul. Acest lucru zguduie puternic monarhia britanică și se pare că a luat prin surprindere Palatul Buckingham.

„Am ales să facem o tranziție în acest an pentru a începe să îndeplinim un nou rol progresiv în cadrul acestei instituții”, au spus aceștia într-un comunicat. „Intenționăm să facem un pas înapoi ca membri „seniori” ai familiei regale și să lucrăm pentru a deveni independenți din punct de vedere financiar, continuând în același timp să susținem pe deplin pe Majestatea Sa Regina.”

Regina „luată prin surprindere” de anunț

Cu toate acestea, Palatul Buckingham se pare că nu a fost informat în prealabil despre decizia cuplului. Regina Elisabeta a II-a a fost „luată prin surprindere” de acest anunț, pentru că discuțiile privind viitorul cuplului ar fi fost demarate, dar se aflau într-un stadiu incipient.

În declarația lor, care a fost postată pe Instagram, cei doi au spus: „Intenționăm acum să echilibrăm timpul petrecut în Regatul Unit și America de Nord, continuând să ne onorăm datoria față de Regină, Commonwealth și patronatele noastre.

Acest echilibru ne va permite să creștem fiul nostru cu o apreciere pentru tradiția regală în care s-a născut, oferind în același timp familiei noastre spațiul pentru a ne concentra asupra capitolului următor, inclusiv lansarea noii noastre entități caritabile.”

Anul 2019 a fost tumultos pentru Familia Regală

Finalul anului 2019 a fost unul tumultos pentru familia regală britanică: în timp ce prinţul Andrew a fost forţat să renunţe la îndatoririle publice din cauza prieteniei sale cu finanţistul american Jeffrey Epstein, acuzat că a exploatat sexual mai multe minore pe parcursul mai multor ani, prinţul Philip a fost spitalizat, iar ducii de Sussex, Harry şi Meghan Markle, au ales să îşi petreacă sărbătorile departe de familia regală, alegând Canada drept destinaţie pentru primul Crăciun al micului Archie.

De altfel, prinsă între scandalurile care i-au afectat familia şi Brexit-ul care dezbină Marea Britanie, regina a recunoscut în tradiţionalul său discurs de Crăciun că 2019 a fost un an „cu hopuri”, îndemnându-i totodată pe britanici să depăşească diviziunile existente între ei.