ING Groep NV, cel mai mare grup olandez de servicii financiare, a anunţat marţi că directorul său financiar va demisiona, pe fondul problemelor apărute în urma acuzaţiilor de spălare de bani şi finanţarea terorismului, transmite Reuters.

Anunţul vine după ce în 4 septembrie justiţia olandeză a ajuns la un acord amiabil cu ING în legătură cu un dosar de spălare de bani, grupul financiar olandez acceptând să plătească 775 milioane de euro. Procurorii au reproşat ING că a încălcat legislaţia olandeză în materie de prevenire a spălării banilor şi finanţarea terorismului, „în mod structural şi timp de mai mulţi ani” prin faptul că nu a împiedicat utilizarea conturilor clienţilor săi pentru spălarea banilor între 2010 şi 2016.

Procurorii olandezi au informat că din suma totală de 775 milioane euro, 675 milioane de euro este considerată o amendă iar restul 100 milioane de euro este considerat o redresare pentru beneficii obţinute în manieră ilicită.

Koos Timmermans, în vârstă de 58 de ani, care a fost numit în 2017 director financiar, va rămâne în funcţie până la găsirea unui înlocuitor, a informat banca olandeză. El a deţinut poziţii de vârf la operaţiunile bancare din Olanda în 2010-2016, perioada verificată de procurori.

Decizia reprezintă o schimbare semnificativă a atitudinii ING, care în 4 septembrie preciza că nici o persoană individuală nu este responsabilă şi a luat deja măsuri disciplinare împotriva a zece dintre angajaţii săi şi a adoptat mecanisme mai performante pentru a verifica tranzacţiile şi clienţii.

Dar criticile opiniei publice olandeze la adresa băncii au sporit, inclusiv premierul Mark Rutte şi ministrul de Finanţe Wopke Hoekstra apreciind că scandalul afectează din nou încrederea în sistemul bancar.

Reacţia ING este similară cu cea din martie, când a anunţat iniţial că remuneraţia directorului său general Ralph Hamers va creşte cu 50% apoi, în urma scandalului, a retractat anunţul după cinci zile. În urma acuzaţiilor de spălare de bani şi finanţarea terorismului, niciun membru al Board-ului ING nu va primi bonus de perfomanţă pentru 2018, a informat banca olandeză.

ING Bank oferă servicii bancare unui număr de aproape 37 milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări.

Înfiinţată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse şi servicii tuturor categoriilor de clienţi – companii mari şi mici, instituţii financiare, mici antreprenori şi persoane fizice. AGERPRES