Anchetatorii DIICOT și polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate au descoperit o vastă înșelătorie informatică, care funcționa prin intermediul a șase call-centere amplasate în România. Rețeaua ar fi acționat încă din ianuarie 2024, atrăgând investitori din întreaga lume prin promisiuni false de profit. În urma operațiunii, au fost efectuate 26 de percheziții și aproximativ 300 de persoane urmează să fie audiate.

Înșelătorie masivă derulată prin call-centere din București și Brașov

Această înșelătorie era orchestrată de o grupare care ar fi creat șase call-centere în România, cu scopul de a atrage victime din țări precum Australia, Austria, Franța sau Canada.

Aceștia acționau sub acoperirea unor companii fictive, promovate prin reclame înșelătoare în mediul online. Victimele completau date personale pe platforme de investiții false, promovate agresiv de membrii grupării.

Ulterior, erau contactate telefonic și convinse să transfere sume de bani pentru presupuse operațiuni financiare profitabile.

Campaniile de promovare ar fi inclus chiar imagini cu persoane publice, pentru a crea o aparență de legitimitate. Potrivit anchetatorilor, aceste promisiuni se dovedeau însă a fi complet false, iar banii ajungeau direct în conturile controlate de rețea.

”Astfel, sub paravanul unor societăţi comerciale, persoanele cercetate ar fi operaţionalizat 6 centre de apel (call-center), în municipiile Bucureşti şi Braşov, specializate în contactarea unor persoane din Australia, Austria, Canada, Franţa, Belgia, Danemarca, Olanda, Suedia, Spania, Italia, interesate de investiţii, care ar fi completat cu datele lor de contact formulare online pe pretinse platforme de tranzacţionare, distribuite de membrii grupării în spaţiul virtual  şi  promovate de aceştia inclusiv prin reclame înşelătoare în care ar fi fost folosite imagini ale unor persoane publice.

Sub pretextul efectuării unor investiţii avantajoase, persoanele cercetate ar fi determinat persoanele vătămate să transfere diferite sume de bani, fără însă ca acestea să intre în posesia pretinsului profit”, a mai precizat IGPR.

Control de la distanță și acces ilegal la conturi financiare

Victimele ar fi fost convinse să instaleze aplicații de control la distanță pe telefoane și calculatoare. Prin această înșelătorie, suspecții preluau accesul la platformele de tranzacționare sau la conturile bancare ale victimelor.

Transferurile se realizau rapid, iar cei înșelați pierdeau orice control asupra sumelor virate. Anchetatorii susțin că această metodă era aplicată repetitiv, pe parcursul mai multor luni.

În unele cazuri, victimele erau manipulate să deschidă conturi în companii FinTech sau pe platforme de criptomonede, conturi care erau apoi folosite de grupare pentru a ascunde fluxul banilor.

Zeci de percheziții și sute de persoane audiate

Pe 9 iulie, autoritățile române au pus în aplicare 26 de mandate de percheziție, în București și în județele Ilfov, Dâmbovița și Brașov.

”Astăzi, 9 iulie, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, au pus în aplicare 26 de mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Dâmboviţa şi Braşov.

Activităţile se desfăşoară într-o cauză penală având ca obiect infracţiunile de constituirea unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi operaţiuni ilegale cu instrumente de plată fără numerar, în formă continuată”, transmite IGPR.

Operațiunea are ca obiect mai multe infracțiuni grave, precum constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, acces ilegal la sisteme informatice și operațiuni frauduloase cu instrumente de plată.

Autoritățile au anunțat că aproximativ 300 de persoane urmează să fie audiate în această cauză complexă. Ancheta este în curs de desfășurare, iar activitățile de documentare continuă la nivel național.