Orice întârziere a rectificării bugetare poate să creeze efecte negative la nivelul economiei, a declarat marţi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

„Orice întârziere a rectificării bugetare poate să creeze efecte negative la nivelul economiei. În primul rând, partea de salarii – luna septembrie, în cazul amânării rectificării, practic rămâne neacoperită pentru o serie de entităţi la nivel public. De asemenea, blocajele de 10%, pe care legea bugetului le-a prevăzut pentru diferite structuri în parte – dacă se menţine un astfel de blocaj, partea de investiţii atât la nivel central, cât şi la nivel local poate să aibă de suferit, în sensul că se pot întâmpla întârzieri şi, desigur, cu penalităţi sau chiar cu blocaje în derularea de proiecte publice”, a afirmat Teodorovici, la Palatul Victoria.

Totodată, el a precizat că Guvernul încearcă să aprobe „o rectificare bugetară extrem de necesară şi de utilă, în bunul mers al economiei”.

Potrivit ministrului Finanţelor, la nivel local sunt foarte multe proiecte de investiţii, care sunt în curs de derulare şi care, printr-o astfel de amânare, pot să întâmpine dificultăţi.

„Avem proiecte de investiţii în zona de drumuri judeţene, comunale, străzi, alimentare cu apă, canalizare, şcoli şi alte astfel de proiecte necesare la nivelul autorităţilor locale”, a arătat Teodorovici.

De asemenea, el a precizat că în proiectul de rectificare bugetară sunt prevăzute fonduri pentru ajutarea oamenilor ale căror animale au fost afectate de pesta porcină.

„Sunt prevăzute sume importante în propunerea de rectificare (…) pentru a asigura plata compensaţiilor pentru animalele sacrificate, astfel încât fiecare om care a avut de suferit să primească, totuşi, o compensaţie. De asemenea, achiziţionarea de dezinfectanţi, incineratoare mobile, transportul animalelor sacrificate şi alte astfel de activităţi care impun acţiuni imediate şi (…) cu efect bugetar, pentru a regla lucrurile, aşa cum este normal”, a spus Teodorovici.

 

Conform ministrului Finanţelor, pot apărea întârzieri şi în asigurarea finanţării campaniei agricole de toamnă şi a investiţiilor în zootehnie, pentru sectorul avicol şi nu numai.

„În domeniul sănătăţii, faptul că se întârzie rectificarea bugetară poate produce efecte neplăcute şi poate chiar pune în pericol accesul la tratament al pacienţilor care suferă de afecţiuni grave, asigurarea rezervelor de sânge, şi aşa insuficiente şi necesare în unităţile sanitare pentru realizarea transfuziilor sanguine, precum şi trimiterea la tratament în străinătate a pacienţilor pentru care nu poate fi asigurat tratament în România”, a mai afirmat Teodorovici.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a fost suspendată, iar Guvernul trebuie să vină cu un nou proiect privind rectificarea, în care să renunţe la tăierile bugetare în zona securităţii naţionale.

El a arătat că în şedinţa CSAT nu s-a putut obţine consens, astfel că avizul necesar pentru rectificarea bugetară nu a putut fi emis.

”Nu s-a putut obţine consens, adică unanimitate în CSAT, şi nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificarea bugetară. Am luat decizia să suspend şedinţa CSAT, deoarece, după părerea mea, rectificarea bugetară este necesară, dar, pe de altă parte, nu putem face abstracţie şi nu dorim să facem abstracţie de la principiul colaborării loiale între instituţiile statului. Şi atunci, prin suspendarea şedinţei CSAT, am creat posibilitatea Guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare, să renunţe la aceste tăieri bugetare în zona securităţii naţionale, care în niciun caz nu pot fi explicate decât eventual printr-o sintagmă de tip ‘şicană politică’, să se revină la discuţii, la colaborări şi imediat ce situaţia va fi remediată se va putea obţine avizul CSAT’, a precizat şeful statului. El a amintit că avizul CSAT nu este unul facultativ. ‘Este o obligaţie acest aviz al CSAT atunci când se discută bugetele instituţiilor din domeniul securităţii naţionale. Asta ca să înţeleagă toată lumea că nu este în niciun caz o chestiune facultativă sau opţională’, a subliniat preşedintele Iohannis. AGERPRES