„Pericolul escaladării războiului este acum mai mare ca niciodată”, a declarat oficialul în fața jurnaliștilor după întâlnirea de la Budapesta cu omologul său din Republica Belarus, Serghei Aleinik.

„Este în interesul nostru fundamental să evităm escaladarea, de aceea m-am folosit de întâlnirea de astăzi pentru a-i cere ministrului belarus să facă tot posibilul pentru aceasta și să reducă riscul unei extinderi a acţiunilor armate”, a adăugat Peter Szijjarto.

Ungaria mizează pe faptul că Belarusul va încheia pașnic conflictul dintre Rusia și Ucraina

Ministrul maghiar de Externe a spus, totodată, că Ungaria intenționează să mențină deschise canale de comunicare cu Republica Belarus, inclusiv pentru a obţine soluționarea conflictului ucrainean.

„Atâta timp cât canalele de comunicare sunt deschise, nu ne pierdem speranța de pace”, a spus acesta, adăugând că la un moment dat, la Minsk se purtau negocieri pentru rezolvarea conflictului din Ucraina.

„Noi, ungurii, sperăm că negocierile de pace vor fi reluate cât mai curând posibil”, a continuat Peter Szijjarto, scrie TASS.

Ministrul belarus de Externe, Serghei Aleinik, a subliniat, la rândul său, caracterul pașnic al politicii externe a țării sale, inclusiv dorința de a soluționa orice diferențe prin negocieri.

„Nu vrem să atacăm pe nimeni”, a asigurat acesta.

Rusia a mutat arme nucleare în Belarus. Kremlinul cataloghează reacția Occidentului drept „isterică”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că reacţia ţărilor occidentale la amplasarea de către Moscova a armelor nucleare tactice în Belarus este una „isterică”.

Peskov a reamintit că Statele Unite are multe arme nucleare staţionate în Europa, în jurul Rusiei.

„Occidentul colectiv nu pare dispus să-şi amintească în vreun fel de tema armelor nucleare americane, staţionate aici în Europa, în jurul ţării noastre, dar optează pentru o reacţie isterică la planurile noastre de a construi silozuri pentru depozitarea armelor nucleare tactice pe teritoriul Belarusului”, a afirmat purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale de la Moscova.

Anterior, Dmitri Peskov explica faptul că desfăşurarea acestor arme nucleare tactice în Belarus este un răspuns al extinderii continue a NATO.

„Alianţa se extinde în direcţia frontierei ruse, nu Rusia este cea care se apropie de NATO”, spunea Peskov joi, 6 aprilie.

Rusia este aşadar forţată să ia măsuri pentru a-şi asigura securitatea, a adăugat omul lui Vladimir Putin.

Tot el mai afirma că Rusia va lua măsuri de reechilibrare a sistemului său de securitate în urma aderării Finlandei la NATO.

Cu toate acestea, Dmitri Peskov a explicat că răspunsul Rusiei nu va fi neapărat imediat, fiind vorba de un proces care necesită „o anumită perioadă de timp”.