Ungaria este dependentă de gazul din Turcia

Ungaria trebuie să ajungă la o înțelegere cu turcii, spune prim-ministrul Viktor Orbán. Situația gazelor naturale nu este una bună, iar Ungaria a ajuns astfel „la mâna” lui Recep Erdogan. Orbán a declarat vineri că țara sa este obligată să ajungă la o înțelegere pe acest subiect cu turcii.

„Trebuie neapărat să ajungem la o înțelegere cu turcii și să fim în relații bune cu ei”.

Premierul anticipează probleme cu aprovizionarea cu energie

Viktor Orbán a făcut aceste declarații în cadrul emisiunii televizate „Bună dimineaţa, Ungaria!”(Jó reggelt, Magyarország!), care a fost difuzată vineri de Radio Kossuth din Budapesta. Aici, premierul a precizat că Turcia este un jucător-cheie pentru țara sa în privința aprovizionării cu energie.

Acesta a făcut o scurtă analiză a situației la nivel mondial și a precizat că totul este în mâna Turiciei.

„Azi, robinetul este în mâna Turciei şi a preşedintelui Erdogan”.

Potrivit premierului, Ungaria depinde exclusiv de Turcia în acest moment.

„Tot gazul pe care îl putem aduce vine prin Turcia, dacă Turcia închide robinetul nu este gaz, dacă lasă deschis, este gaz”.

Viktor Orbán și-a anunțat planul de a își consolida relația cu Turcia și de a ajunge la o înțelegere pe plan energetic. Acesta a adăugat că este binevenită cooperarea cu turcii și în alte domenii.

„Prin urmare, trebuie neapărat să ajungem la o înțelegere cu turcii, să fim în relații bune cu ei, să le acordăm respect și să cooperăm cu ei și în alte domenii, dacă vrem să avem o evaluare energetică favorabilă”.

Turcia, Ungaria, Suedia
SURSA FOTO: Dreamstime

Viktor Orbán, apel la cooperarea dintre țări

Premierul Orbán a abordat subiectul programului extins de dezvoltare, conform căruia se dorește producerea unei cantități semnificative de energie electrică în Azerbaidjan. Transportul acestei energii s-ar face către Ungaria prin intermediul unei conducte submarine. Transportul ar presupune implicarea Georgiei și a României.

Premierul a făcut și un apel la cooperarea între state.

„Prin cooperarea a patru ţări, am putea importa energie electrică la un preţ redus”, a subliniat Viktor Orbán.

El a continuat să vorbească despre discuțiile purtate cu oficialii din Qatar pentru a permite statelor europene să achiziționeze gaze naturale transportate pe navă.

„Am purtat negocieri în trei runde pe această temă și am ajuns la un acord”, a adăugat Orbán.