Cutremur în lumea fotbalului la nivel mondial după ce fostul preşedinte al FIFA, Sepp Blatter, în vârstă de 85 de ani, şi fostul conducător al UEFA, Michel Platini, în vârstă 65 de ani, au fost trimişi în judecată.

În ceea ce privește motivul pentru care s-a ajuns la o astfel de situație, cei doi oficiali sunt acuzați de mai multe tipuri de infracţiuni, printre care fraudă, fals şi deturnare de fonduri, în dosarul privind plăţi suspecte în valoare de două milioane de dolari, pentru care au fost suspendaţi din fotbalul mondial. Anunțul a fost făcut în cursul zilei de marți, de parchetul elveţian.

Potrivit sursei citatea următorul pas este ca Tribunalului Penal Federal din Bellinzona să valideze acest rechizitoriu şi să decidă cu privire la desfăşurarea unui proces împotriva celor doi foşti conducători.

De menționat este faptul că scandalul este unul destul de vechi. Agenția de presă AP scrie că totul a început din luna septembrie 2015 și a avut ca rezultat îndepărtarea lui Blatter înainte de termen din funcţia de preşedinte al FIFA. Totodată, acesta a fost și momentul care a pus capăt campaniei preşedintelui UEFA de atunci, Platini, de a-i succeda fostului său mentor.

Când a început povestea dintre Sepp Blatter și Michel Platini

Sursa citată mai precizează că dosarul se bazează pe solicitarea scrisă a lui Platini către FIFA, din ianuarie 2011, de a primi un salariu suplimentar retroactiv pentru munca depusă în calitate de consilier prezidenţial, în primul mandat al lui Blatter, din perioada 1998-2002.

În ceea ce privește mișcarea făcută, Blatter a fost cel care  autorizat FIFA să efectueze plata în câteva săptămâni. El se pregătea să intre în campanie pentru realegerea în funcţie, într-o competiţie electorală cu Mohamed bin Hammam din Qatar, iar influenţa lui Platini asupra alegătorilor europeni a fost un factor cheie.

Cei doi oficiali nu au fost însă de acord cu acuzațiile aduse. Mai exact, atât Blatter, cât şi Platini au negat orice fapte necinstite şi au citat un acord verbal pe care l-au încheiat, acum mai bine de 20 de ani, pentru ca banii să fie plătiţi.

Blatter a fost acuzat de fraudă, administrare defectuoasă, deturnare de fonduri ale FIFA şi falsificarea unui document. De cealaltă parte, Platini a fost acuzat de fraudă, deturnare, fals şi este considerat complice la presupusa administrare defectuoasă a lui Blatter.