Lovitură pentru piața criptomonedelor

Considerat cândva cea mai puternică figură din industria criptomonedelor, fostul director executiv al Binance, Changpeng Zhao, cunoscut sub numele de „CZ”, este al doilea mare șef din industria criptografică care este condamnat la închisoare.

Sentința impusă de judecătorul districtual american Richard Jones din Seattle a fost semnificativ mai scurtă decât cei trei ani ceruți de procurori și mai mică decât pedeapsa maximă de 1 an și jumătate recomandată de orientările federale.

De asemenea, a fost mult mai ușoară decât cei 25 de ani de închisoare pe care Sam Bankman-Fried i-a primit în martie pentru că a furat 8 miliarde de dolari de la clienții bursei sale FTX, aflată acum în faliment. Bankman-Fried a făcut apel împotriva condamnării și sentinței, transmite Reuters.

Cu toate acestea, procurorii s-au bucurat de rezultatul a ceea ce a fost o investigație de ani de zile asupra Binance și a lui Zhao, un miliardar care trăia în Emiratele Arabe Unite, în afara razei de acțiune a SUA.

„Aceasta a fost o zi memorabilă”, a declarat procurorul american Tessa Gorman reporterilor în fața tribunalului. „Încarcerarea a fost esențială în acest caz și suntem mulțumiți de rezultat”.

Înainte de a pronunța sentința, Jones i-a reproșat lui Zhao că a făcut din creșterea și profitabilitatea Binance o prioritate mai mare decât respectarea legilor americane.

„Ați avut mijloacele, capacitățile financiare și puterea de a vă asigura că fiecare regulament e respectat, așa că ați eșuat în fața acestei oportunități”, a spus el.

Zhao nu a reacționat vizibil la aflarea sentinței

El a purtat un costum albastru marin și o cravată în sala de judecată, în prezența mamei sale și a altor câtorva membri ai familiei. Avocații apărării solicitaseră eliberarea condiționată.

„‘Crima plătește’ este mesajul transmis astăzi”, a scris într-un e-mail Dennis Kelleher, șeful grupului de susținere a reformei financiare Better Markets, menționând că Zhao își va putea păstra în continuare imensa sa avere.

Procurorii au declarat că Binance a folosit un model de „Vest Sălbatic” care a salutat infractorii și nu a raportat peste 100.000 de tranzacții suspecte cu grupuri teroriste desemnate, inclusiv Hamas, al-Qaeda și Statul Islamic.

De asemenea, au spus că bursa lui Zhao a sprijinit vânzarea de materiale despre abuzuri asupra copiilor și a primit o mare parte din veniturile obținute din ransomware.

Binance a fost de acord cu o sancțiune de 4,32 miliarde de dolari, iar Zhao a plătit o amendă penală de 50 de milioane de dolari, plus 50 de milioane de dolari către Comisia americană de tranzacționare a contractelor futures pe mărfuri (U.S. Commodity Futures Trading Commission).

„Îmi pare rău”, i-a spus Zhao judecătorului înainte de a fi condamnat.

„Cred că primul pas pentru asumarea responsabilității este să recunoaștem pe deplin greșelile. În acest caz, nu am reușit să implementez un program adecvat împotriva spălării banilor … Îmi dau seama acum de gravitatea acestei greșeli”.

O mare parte din comportamentul greșit al Binance, inclusiv controalele slabe privind spălarea banilor, au fost raportate pentru prima dată de Reuters.

Changpeng Zhao Binance
SURSA FOTO: X

Fostul director al Binance se va preda pentru a-și ispăși pedeapsa

Changpeng Zhao se va preda voluntar pentru a-și ispăși pedeapsa, cel mai probabil la un centru de detenție din apropierea Aeroportului Internațional Seattle-Tacoma.

„Neacordarea de prioritate la conformitate este cu câteva nuanțe sub intenția criminală. Este rău, dar este sub cerința obișnuită de intenție specifică” care ar justifica o sentință de ani de zile, a declarat avocatul Robert Frenchman.

Dar, având în vedere amploarea încălcărilor comise de Binance și amenzile masive impuse, nu ar fi trebuit să se aștepte la o perioadă de probă sau la detenție la domiciliu, a adăugat Frenchman.

Procurorii i-au spus judecătorului că o sentință dură ar trimite un semnal clar altor potențiali infractori.

„Nu sugerăm că domnul Zhao este Sam Bankman-Fried sau că este un monstru”, a declarat procurorul Kevin Mosley.

Dar comportamentul lui Zhao, a spus el, „nu a fost o greșeală”. Nu a fost o greșeală de reglementare.

Zhao a demisionat din funcția de șef al Binance în noiembrie

El și bursa pe care a fondat-o în 2017 au recunoscut că s-au sustras cerințelor de spălare a banilor în conformitate cu Legea privind secretul bancar.

În solicitarea de eliberare condiționată, avocații apărării au declarat că alții care au recunoscut infracțiuni similare, inclusiv fondatorul BitMEX, Arthur Hayes, nu au fost închiși.

Zhao „a vrut să facă o diferență în lume”, dar a făcut greșeli, a declarat avocatul apărării Mark Bartlett.

Jones a declarat că sentința de trei ani solicitată de procurori a fost nepotrivită, deoarece aceștia nu au demonstrat că Zhao știa dinainte despre activitatea ilegală.

„Întotdeauna se întâmplă ca guvernul să ceară mai mult decât crede că va obține”, a spus acesta.

Mai mulți alți moguli de cripto sunt, de asemenea, în vizorul autorităților americane, după ce prăbușirea prețurilor cripto în 2022 a scos la iveală frauda și comportamentul necorespunzător în întreaga industrie.