Anunțul zilei despre Austria! PNL ar fi vrut să nu afle vestea dintr-un ziar austriac

Anunțul zilei despre Austria! Premierul Marcel Ciolacu a oferit recent un interviu pentru publicația austriacă „Der Standard”. Aici, el anunța că România va da în judecată Austria în cazul unui nou răspuns negativ față de aderarea la Spațiul Schengen.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a reacționat la acest anunț. El a precizat că Marcel Ciolacu trebuia să anunțe de la Guvern sau de la Parlament că România va da în judecată Austria. El afirmă că acest subiect nu este unul care ar trebui tratat cu ușurință.

„Am văzut un răspuns al premierului României într-un ziar din Austria și mi se pare ciudat ca un anunț oficial, pe o temă atât de importantă, cu profunde implicații diplomatice și cu implicații semnificative privind relația României cu instituțiile europene să fie făcută ca un răspuns la o a treia sau a patra întrebare a unui jurnalist”, afirmă europarlamentarul PNL.

Mureșan a mai adăugat că așteaptă explicații suplimentare și transparență pe acest subiect. El dorește ca premierul să informeze printr-un mesaj adresat românilor.

„Așteptăm cu toții explicații suplimentare din partea premierului, mi se pare normal ca un asfel de anunț să fie făcut în mod transparent în România, de la tribuna guvernului sau de la tribuna parlamentului, un for democratic ales. Să fim calmi și să așteptăm explicații suplimentare oficiale ale premierului, cu un mesaj adresat oamenilor din România”, a precizat Mureșan.

Reprezentantul PNL a mai adăugat că problema este a Austriei și că România a fost victima.

„Avem sprijinul Comisiei Europene, al Parlamentului European, al 26 din 27 din state membre, România a reușit mult în ultimul an, am reușit să convingem inclusiv Olanda, iar Olanda are deschidere acum și în privința Bulgariei. Sper să își corecteze poziția și Austria”, a declarat Siegfried Mureșan.

Austria
SURSA FOTO: Austria

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu explică procedura

Victor Negrescu (PSD) explică faptul că în momentul în care instituţiile europene sunt implicate, procedura este mult mai rapidă. Vorbind despre un eventual proces la CJUE (Curtea de Justiție a Uniunii Europene) împotriva Austriei în dosarul Schengen, el spune că „ideal ar fi ca Executivul european să se alăture României”.

Negrescu susține că există trei scenarii de lucru în acest context. Unul dintre ele vizează invalidarea veto-ului Austriei.

El a declarat că „primul scenariu este totuşi să convingem Austria să voteze pentru aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen şi este prioritatea noastră absolută”. Acest lucru nu poate fi însă obținut fără decidenții europeni. Acesta speră ca Olanda să își schimbe poziţia vizavi de Bulgaria şi „Austria să rămână singurul stat care se opune şi să putem exercita această presiune”.

Dacă subiectul va fi tratat de Austria într-o cheie politică, România va fi nevoită să acționeze prin mecanisme legale, inclusiv prin apelul către CJUE.

„Ideal pentru noi este să nu mergem doar singuri, să mergem împreună cu Parlamentul European sau Comisia Europeană, instituţii care în trecut au mai atacat la Curte, tot pe subiectul Schengen, Consiliul sau statele membre care nu au respectat prevederile Schengen şi care au câştigat în instanţă. Aşa că România trebuie să evalueze şi această posibilitate, aşa cum a declarat premierul României”, a completat Negrescu.

El amintește că există și o a treia opțiune, și anume invalidarea veto-ului aplicat de Austria. Reprezentantul PSD susține că „din punct de vedere legal, nu există o clarificare juridică despre cum se aplică veto-ul în instituţiile europene”. România speră ca printr-o clarificare pe acest subiect să obțină invalidarea votului Austriei.